Conflict in berichten prinsen William en Harry na overlijden prins Philip?

philip william harry

Dit is de eerste keer dat de prinsen reageren op het overlijden

Het overlijden van prins Philip hult Engeland in diepe rouw. Mensen leggen bloemen bij Buckingham Palace en London maakt zich op voor de uitvaart die komende zaterdag plaatsvindt. Nu hebben zijn kleinzoons, prinsen William en Harry, voor het eerst van zich laten horen. Maar onder de emotionele berichten lijkt een diepe wrevel schuil te gaan.

William spreekt zich uit op Instagram

Ook het Engelse koninklijk huis is tegenwoordig op Instagram en andere social media-kanalen te vinden. Via Instagram lieten prins William en zijn vrouw Catherine ‘Kate’ Middleton van zich horen met een mooie foto en een liefdevol bericht. De foto toont prins Philip met zijn achterkleinzoon prins George op een koets. William schrijft dat het leven van zijn opa in het teken stond van dienstbaarheid – “aan zijn land, aan zijn vrouw en koningin, en aan onze familie”. Ook roemt hij het “ondeugende” en “avontuurlijke” karakter van Philip.

Prins Harry deelt statement

Ook Prins Harry liet van zich horen. De afgelopen maanden is er natuurlijk veel te doen geweest rond de relatie tussen Harry en Meghan en de rest van de royal family. Maar uit zijn bericht blijkt gelukkig dat het tussen hem en de overleden prins gewoon goed zat. Zo omschrijft hij prins Philip als “een rots in de branding voor de koningin”. Harry geeft ons bovendien een kijkje in de menselijke kant van prins Philip. “Hij zal herinnerd worden als de langst zittende koninklijk gemaal, een geprezen dienstlid, een prins en een hertog. Maar voor mij, zoals voor velen van jullie die gedurende het pijnlijke afgelopen jaar een geliefde of grootouder hebben verloren, was hij mijn opa: heerser over de barbecue, legendarische grapjas, en een beetje brutaal tot het eind.”

Conflict tussen de broers?

Op internet wordt gemengd gereageerd op de berichten van de koninklijke broers. Enerzijds regent het complimenten voor de menselijke toon van de berichten, maar sommigen denken tussen de regels door de tekenen van een diep conflict te spotten. Zo schrijft The Telegraph bijvoorbeeld dat de “zorgvuldig gekozen woorden” van prins William als sneer naar zijn jongere broer kunnen dienen. William schrijft: “Kate en ik zullen doen wat hij gewild zou hebben en de koningin de komende jaren blijven steunen.” Dit kan een pijnlijke opmerking zijn in het licht van Harry en Meghan, die hun royal duties neergelegd hebben. Ook het feit dat Harry en William geen gezamenlijk bericht de wereld in hielpen, maar beiden afzonderlijk, wordt gezien als een teken van conflict.

Lees ook: Prinses Diana’s butler klapt uit de school over huwelijk Harry en Meghan

Bron: RTL Boulevard, ABC | Beeld: Videostill