Ietsje anders door corona: dit is hoe Prinsjesdag er dit jaar uitziet

Geen volle straten in Den Haag, geen koningspaar in de koets en geen bonte parade van hoedjes

De derde dinsdag van september. Prinsjesdag. Normaal gesproken betekent dat drukte in Den Haag, een zwaaiende koning en koningin in een koets, de hoedjesparade en een balkonscène. Dit jaar gaat Prinsjesdag er door corona een tikkie anders uitzien. Dit is het programma. 

Troonrede

Koning Willem-Alexander houdt de Troonrede dit jaar niet in de Ridderzaal, zoals gebruikelijk is, maar in de Grote Kerk. De Grote Kerk is namelijk groter, waardoor de aanwezigen meer afstand kunnen houden onderling. Toch zal de kerk niet gevuld zijn. Er zijn namelijk minder gasten dan normaal. Slechts een deel van het kabinet zal aanwezig zijn en partners blijven thuis. Ook zijn er dit jaar geen ambassadeurs van andere landen en overige hoogwaardigheidsbekleders bij.

Gouden Koets

Dat de koning en koningin niet in de Gouden Koets zouden rijden dit jaar, was al eerder bekend. De Gouden Koets wordt namelijk gerestaureerd en zal vanaf juni tot november 2021 in het Amsterdam Museum te bewonderen zijn. Naast de Gouden Koets heeft het koningspaar nog de Glazen Koets tot zijn beschikking, maar ook die blijft dit jaar binnen. De Oranjes worden namelijk met een dienstauto naar de Grote Kerk gebracht.

Hoedjesparade

Normaal een vrolijk gezicht: de hoedjes van de vrouwelijke ministers, Kamerleden en overige vrouwelijke gasten. Nu er dit jaar een stuk minder gasten bij de Troonrede aanwezig zijn, zal ook de hoedjesparade minder indrukwekkend zijn. Laten we hopen dat we volgend jaar weer kunnen genieten van de bijzondere hoofddeksels.

Drukte

Waar de straten en pleinen in Den Haag anders op Prinsjesdag bomvol staan, is het nu de bedoeling dat er zo min mogelijk mensen in de stad zijn. De gemeente Den Haag heeft mensen dan ook opgeroepen niet naar de hofstad te komen. Er zal ook vrij weinig te zien zijn voor het publiek. Geen mooie koetsen om naar te kijken en geen zwaaiende Oranjes op het balkon van paleis Noordeinde. Het gebied rondom de Grote Kerk en het Binnenhof wordt afgezet met grote schermen en hekken. Ook is er nauwelijks militair ceremonieel aanwezig in de hofstad. Normaal worden er rond Prinsjesdag 2200 militairen ingezet, nu zullen dat er volgens ingewijden 50 zijn.

Programma Prinsjesdag 2020

12.00 uur: Vertrek Kamerleden vanaf Binnenhof en opstelling militaire erewacht bij Grote Kerk.

13.10 uur: Vertrek per auto van de koning en het koninklijk gezelschap van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk.

13.20 uur: Aankomst van de koning en het koninklijk gezelschap bij de Grote Kerk.

13.25 uur: De koning spreekt Troonrede uit.

13.45 uur: Kamerleden keren terug op het Binnenhof.

15.00 uur: Aanbieding van de miljoenennota en rijksbegroting in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Lees ook: Willem-Alexander en Máxima openhartig over social media dochters

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress – credit: Patrick van Emst