Onderzoek: ‘Eén op de duizend coronabesmettingen vindt buiten plaats’

Volgens het onderzoek ben je buiten veiliger

Corona is zowel binnenshuis als buitenhuis. Toch is het virus niet overal even besmettelijk. De Ierse gezondheidsdienst HPSC heeft onderzoek gedaan naar hoeveel besmettingen er in de buitenlucht plaatsvinden. En wat blijkt: slechts één op de duizend coronabesmettingen gebeurt buiten.  

Onderzoek

HPSC is tot deze conclusie gekomen na het bestuderen van ruim 232.000 coronagevallen. Hieruit kon de gezondheidsdienst vaststellen dat slechts 262 van de 232.000 coronabesmettingen buiten had plaatsgevonden. Dat is is 0,1 procent van alle coronabesmettingen. Een fijne conclusie, aangezien de terrassen binnenkort weer open mogen.

Superverspreider

De gezondheidsdienst zegt dat de besmettingen met het coronavirus van buiten hoogstwaarschijnlijk zijn ontstaan door een zogenoemde ‘superverspreider’. Deze superverspreider besmet meerdere mensen in een korte tijd en komt volgens de studie voor wanneer meerdere mensen samenkomen. Ook drukke locaties zoals een bouwmarkt en verhuizingen zijn goede plekken voor een superverspreider.

Herleiden

De HPSC gebruikt het voorbeeld van twee gezinnen. De twee gezinnen waren samen aan het klussen, wat uiteindelijk heeft geleid tot zeven besmettingen. De onderzoekers konden de besmettingen herleiden naar bouwplaatsen en sportactiviteiten.

Buiten veiliger

Daarnaast benadrukt de studie dat de besmettingen die buiten hebben plaatsgevonden een uitzondering zijn. Het onderzoek toont namelijk aan dat je in het algemeen buiten veiliger bent dan binnen. Dit komt omdat het virus daar sneller verwaait. Dit gebeurt binnenshuis niet. Dit is ook aangetoond in eerdere internationale studies.

Schatting

Het aantal coronabesmettingen in de buitenlucht lijkt dus relatief klein. Hierbij gaat het wel een schatting. Het is namelijk niet altijd mogelijk om vast te stellen waar iemand het virus heeft opgelopen. Het werkelijke aantal kan dus hoger ligger. Hierom is het alsnog belangrijk om ook buiten anderhalve meter afstand te houden.

Lees ook: Eén op de drie coronapatiënten kampt maanden later nog met mentale klachten

Bron: Margriet | Beeld: Pexels