Coronabewijs op de werkvloer: werkgevers zijn voor, vakbonden tegen

coronabewijs

Moet je straks ook je coronabewijs laten zien op het werk?

Er staat weer een nieuwe persconferentie voor de deur en de kans is groot dat er wederom nieuwe (of oude) coronamaatregelen gaan gelden. Eén van de maatregelen die op tafel ligt, is het aanscherpen van het coronabewijs. Wellicht moet je straks op meer plekken kunnen aantonen dat je gevaccineerd, herstelt of negatief getest bent. Maar moet je straks ook de QR-code laten zien voordat je aan het werk mag? 

Ruimere mogelijkheden

VNO-NCW en MKB-Nederland, de twee grootste belangenbehartigers van het Nederlandse bedrijfsleven, zien ruimere mogelijkheden om naar het coronabewijs te vragen wel zitten. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, pleit ook voor de inzet van de coronapas op de werkvloer, in de hoop op die manier de stijging van het aantal besmettingen te stoppen. “Wij delen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben er eventueel naar te vragen indien de behoefte bestaat in een sector of bedrijf”, zegt een woordvoerder van de twee werkgeversorganisaties. Vooral in sectoren waar klanten ook hun coronabewijs moeten laten zien, zouden werkgevers toestemming moeten krijgen om de QR-codes van hun personeel te scannen. Denk aan de horeca of evenementenbranche.

Goede reden

Bepaalde bedrijven en sectoren vragen hun werknemers nu al naar hun coronabewijs. Dat is niet verboden, maar ze moeten er wel een goede reden voor hebben. Personeel is nooit verplicht om antwoord te geven. Er is namelijk (nog) geen wettelijke grondslag voor de inzet van het coronatoegangsbewijs om werknemers te controleren. Het kabinet onderzoekt nu of dit aangepast kan worden.

Grondrechten gaan voor

Niet alle vakbonden zijn voor het checken van personeel. “Wij zijn – net als de meeste vakbonden – vóór vaccineren en een hoge vaccinatiegraad, maar het mag niet ten koste gaan van grondrechten”, zegt Kitty Jong van Vakbond FNV. “Het is gewoon echt een ander verhaal of je die QR-code toont om vrijwillig een café of restaurant in te gaan, omdat je dat graag wilt, of omdat je naar je werk gaat; de plek die je een inkomen geeft waar je je leven mee betaalt.” Ook CNV ziet niks in QR-codes op het werk, zij pleiten voor de oude coronaregels: 1,5 meter afstand, goede hygiëne en thuiswerken.

Morgen, dinsdag 2 november, geven demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie. Dan wordt duidelijk welke maatregel (weer) gaan gelden.  

Lees ook: Werk je staand? Dit is hoe vaak je even moet zitten

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock