Coronacheck-app zeer makkelijk te misbruiken – data van 60.000 mensen gelekt

Volgens experts is de app nu in feite ‘waardeloos’

Het loopt allemaal nog niet op rolletjes bij het ministerie van VWS. Een testbedrijf dat door de overheid werd aangeraden (en gefinancierd) heeft data van tienduizenden tests gelekt en was extreem makkelijk te misbruiken.

Datalek

Namen, adressen, telefoonnummers, burgerservicenummers, noem maar op: het lag allemaal gewoon op straat door geklungel met Hugo de Jonge zijn Coronacheck-app. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws. Ze ontdekten een lek bij Testcoronanu, een bedrijf met tien locaties in Nederland en nog eens drie in België. Het bedrijf, dat aangeprezen wordt door de overheid en gefinancierd wordt met belastinggeld, bleek bijzonder amateuristische cybersecurity te hebben.

Gegevens wijzigen

Mensen hoefden slechts een paar regeltjes tekst aan te passen en ze konden hun eigen coronatest van positief naar negatief veranderen. Daar hielden de problemen nog niet op, want het was zelfs mogelijk om de gegevens van andere personen aan te passen. Zo kon bijvoorbeeld de datum van andermans coronatest makkelijk gewijzigd worden, waardoor het zou lijken alsof die test al verlopen was.

‘Waardeloos’

Hoewel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inmiddels heeft ingegrepen, is het volgens hoogleraar microbiologie Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen eigenlijk al te laat. “Er was al bij deze app geen goede controle aan de deur en nu ook de besmettingen door de Delta-variant ontzettend stijgen, is het totaal onverantwoord om deze app nog te gebruiken voor evenementen waar geen anderhalve meter kan worden gehouden. Deze app is eigenlijk waardeloos.”

Lees ook: Hugo de Jonge geeft toe: ‘We hadden eerder kunnen vaccineren’

Bron: rtlnieuws.nl | Beeld: Pro Shots