Coronapersconferentie: gedeeltelijke lockdown van drie weken

persconferentie

Nederland gaat weer voor een deel op slot

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gaven vanavond opnieuw een coronapersconferentie. Daarin kondigden zij aan dat de huidige coronamaatregelen nog verder worden aangescherpt en vanaf morgen, 13 november om 18.00 uur ingaan. We hebben alle (verscherpte) maatregelen voor je op een rij gezet.  

Marathon voor de zorg

Het aantal coronabesmettingen, ziekenhuis- en ic-opnames blijft stijgen. Dit is dan ook de reden waarom het kabinet heeft besloten om een lockdown van drie weken in te voeren, laat Rutte weten. “Ook met het grote aantal gevaccineerden is de druk op de zorg extreem hoog. Zo hoog, dat het OMT adviseert om het aantal contacten en daarmee het aantal besmettingen te verlagen.” Rutte spreekt daarom hoop uit dat “een korte klap van een paar weken” de besmettingen drastisch kan verlagen. De Jonge deelt nog dat hij met mensen uit de zorg heeft gesproken en die omschrijven de situatie als volgt: “Ik sprak mensen uit de zorg. Voor hen voelt het alsof zij een marathon hebben gelopen en ineens nog 10 kilometer moeten lopen. Zij hebben het zwaar.”

Weer op slot

De lockdown houdt in dat de horeca om 20.00 uur de deuren moeten sluiten, en en niet-essentiële winkels om 18.00 uur. Wel geldt een uitzondering voor het afhalen en bezorgen van eten, zoals eerder ook het geval was. De theaters en bioscopen blijven open. Ook scholen blijven vooralsnog wel open. Wel gaan MBO’s, HBO’s en universiteiten weer met maximale groepsgroottes werken. Deze regels gaan per morgen, 13 november, om 18.00 uur in.

Evenementen en aantal bezoekers thuis

Ook mag er geen publiek bij sportevenementen aanwezig zijn. Voor andere zalen geldt dat zij met maximaal 1250 mensen gevuld mogen worden, mits zij allen een coronapas hebben. Bovendien worden vaste zitplaatsen hier verplicht. Daarnaast geldt met onmiddellijke ingang het advies om thuis niet meer dan vier bezoekers te ontvangen, en wordt aangeraden om per direct zoveel mogelijk thuis te werken. Het kabinet hoopt met deze regels de oplopende coronabesmettingen weer in de kiem te smoren.

Coronatoegangspas en 2G-regel

Daarnaast gaan er nog enkele nieuwe regels in op korte termijn. Het coronatoegangsbewijs wordt namelijk verder uitgebreid. Zo gaat ook bij niet-essentiële winkels om coronatoegangsbewijzen gevraagd worden. Daarnaast krijgen werkgevers de kans om hun personeel om een coronapas te vragen. De Jonge gaf aan dat het ook in het hoger onderwijs mogelijk moet zijn om om een coronapas te vragen. Ook in dierentuinen en pretparken moet je vanaf morgen een QR-code laten zien

Ten slotte wil het kabinet de zogeheten 2G-regel gaan invoeren voor grotere evenementen waar veel mensen dicht op elkaar zijn.. Hiermee geeft een negatieve coronatest straks geen toegang meer tot bijvoorbeeld theaters, evenementen en horeca en kun je alleen naar binnen als je bent gevaccineerd of bent genezen. Omdat de invoering van een regel als deze vrij zwaar is, gaat dit niet direct in. Het kabinet hoopt de maatregel over drie weken in te voeren, maar dan moet de Tweede Kamer er wel achter staan.

Deze maatregelen gelden in elk geval tot 4 december. Dan gaat het kabinet opnieuw kijken naar de coronacijfers en zal het kijken of er eventueel weer versoepeld of juist verscherpt moet worden, en op de dag ervoor is er een nieuwe persconferentie.

Lees ook: Sinterklaas in coronatijd: hoe leg je de aanpassingen uit aan je kind?

Bron: NOS | Beeld: Brunopress