Coronaregels tijdens kerst: een op de vijf gaat zich daar niet aan houden

kerst

Het OMT geeft het advies om kerst met maximaal zes gasten te vieren

Het is nog steeds onduidelijk hoe we dit jaar kerst gaan vieren. Woensdag bracht het Outbreak Management Team (OMT) zijn advies naar buiten. Dat luidt: vier kerst met maximaal zes gasten buiten het eigen huishouden. Een op de vijf Nederlanders is echter niet van plan zich hieraan te houden. 

Advies OMT

Het OMT heeft het advies aan het kabinet gegeven om Nederlanders in huiselijke kring kerst te laten vieren. Hierbij mogen de coronamaatregelen wel iets soepeler, met een maximum van zes in plaats van drie gasten buiten het eigen huishouden. Wel benadrukken de OMT-experts dat deze gasten uit dezelfde regio moeten komen.

‘Geen feest’

Dat ziet twintig procent van de Nederlanders niet zo zitten. Volgens hen is kerst met slechts zes gasten ‘geen feest’. Zij willen kerst dan ook gewoon vieren zoals zij dat altijd doen. Dat blijkt uit een onderzoek van het panel van Hart van Nederland onder ruim 3700 deelnemers. Een merendeel van de Nederlanders, ruim zeventig procent, zegt zich wel aan het advies van het OMT te willen houden.

Maatregelen feestdagen

Uiteindelijk is het aan de politiek om dit advies op te volgen of niet. Op 8 december zullen Rutte en De Jonge deze maatregelen aankondigen, zeiden zij dinsdagavond tijdens de persconferentie. Wel gaf De Jonge toen al een waarschuwing voor de feestdagen: “We moeten wel heel erg oppassen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen.”

Lees ook: Advies van OMT: ‘Vier kerst en oud en nieuw met maximaal zes personen’

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Pexels