Coronaspoedwet kan vandaag rekenen op goedkeuring door Eerste Kamer

coronaspoedwet

Vandaag wordt er gestemd over de tijdelijke wet

Dinsdag besluit de Eerste Kamer of de ‘coronaspoedwet’ wordt aangenomen. Het lijkt erop dat er voldoende steun is om het wetsvoorstel goed te keuren.

Coronaspoedwet

Op dit moment zijn de coronamaatregelen die we kennen vastgelegd in noodverordeningen. Die verordeningen wil het kabinet vervangen door een tijdelijke coronawet, ook wel de coronaspoedwet genoemd. Dit omdat noodverordeningen alleen bedoeld zijn voor korte crisissituaties, terwijl de coronacrisis al maanden aanhoudt.

Stemmen in de Eerste Kamer

Het wetsvoorstel is al goedgekeurd door de Tweede Kamer. Vandaag stemt ook de Eerste Kamer over de tijdelijke coronawet. Een meerderheid lijkt vóór de wet te zijn. Naar verwachting wordt de coronawet vandaag dus ook aangenomen in de Eerste Kamer.

Aangepast voorstel

Het voorstel voor een coronawet deed eerder dit jaar heel wat stof oplaaien. Inmiddels is het omstreden voorstel grondig aangepast. Zo is de coronaboete flink omlaaggegaan (van 390 naar 95 euro), kan er geen landelijk bezoekverbod in verpleeghuizen meer komen, en geldt de wet eerst alleen voor drie maanden in plaats van zes.

Wat verandert er?

Als de wet vandaag wordt aangenomen, gaat deze niet per direct in. Volgens minister De Jonge zal de wet rond 1 december van kracht zijn. Met de coronawet krijgen de maatregelen die we kennen een juridische basis. Zoals we nu ook gewend zijn, worden de maatregelen voortdurend aangepast aan de situatie. Eerder was er de angst dat de wet het coronabeleid een stuk strenger zou maken. Dit lijkt echter niet het geval. Zo wordt de corona-app niet verplicht, mag de politie niet zomaar bij mensen thuis controleren en staat ook het houden van 1,5 meter afstand niet in de wet.

Lees ook: Kabinet wacht met strengere coronamaatregelen, maar komt wel met waarschuwing

Bron: AD, LC | Beeld: Pexels, Anna Shvets