De Jonge: coronavaccin mogelijk begin 2021 beschikbaar

Verschillende vaccins zitten nu in de laatste testfase

Mogelijk is er begin 2021 een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar, zo meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Meerdere vaccins worden op dit moment uitgebreid getest. “We willen allemaal weer terug naar een samenleving met de vrijheid zoals we die gewend zijn.”

Laatste testfase

Op dit moment bevinden vier verschillende vaccins tegen het coronavirus zich in de laatste testfase. Dat betekent dat we mogelijk eind dit jaar de resultaten van deze tests weten. De vaccins worden daarna uitgebreid gecontroleerd om de veiligheid te garanderen. Zo beoordelen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het Europese medicijnagentschap samen of de middelen effectief en veilig zijn.

Stappenplan

Op Twitter deelt minister De Jonge een stappenplan voor de vaccinatie. Zodra een van de middelen is goedgekeurd, brengt de Gezondheidsraad advies uit over hoe de vaccinatie gaat verlopen. Waarschijnlijk zal dit in fases gebeuren. Kwetsbare groepen kunnen dan bijvoorbeeld eerder terecht voor een vaccin.

Samenleving en vrijheid

Volgens De Jonge is een goedwerkend vaccin belangrijk om weer terug te keren naar de samenleving die we kennen, zonder coronamaatregelen. “We willen allemaal weer terug naar een samenleving met de vrijheid zoals we die gewend zijn”, schrijft de minister in een bericht op Twitter.

Lees ook: Coronavirus of ‘gewoon’ een verkoudheid: kun je het verschil herkennen?

Bron: Parool | Beeld: Pexels