Coronavaccin mogelijk in december al in Nederland

vaccin

Maar niet iedereen zal in aanmerking kunnen komen voor het vaccin

Als eerste op de wereld lijkt het Amerikaanse concern Pfizer met een goed werkend coronavaccin te komen. Het vaccin komt mogelijk deze maand nog op de markt in de Verenigde Staten en wellicht dit jaar nog in Nederland.

Laatste onderzoeksfase

Sinds juli is het coronavaccin van Pfizer al op ruim 43.000 mensen getest. Het ging hierbij om een fase 3-onderzoek, het laatste stadium voordat het vaccin op de markt mag. Van de 43.000 mensen liepen 94 mensen het coronavirus alsnog op, het overgrote deel van de met corona besmette mensen bevonden zich in de placebogroep.

Effectiviteit

De conclusie die Pfizer uit het onderzoek trok, was dat het vaccin 28 dagen na de eerste prik, en 7 dagen na de tweede, voor 90 procent effectlief lijkt te zijn. Ook leek er geen sprake te zijn van ernstige of onverklaarbare bijwerkingen. Hoewel er nog steeds een paar testen uitgevoerd moeten worden, zijn experts erg positief. Zo stelt Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen dat de resultaten ‘beter dan verwacht’ waren.

Lange termijn

“Het lijkt er nu echt op dat het vaccin in ieder geval voor enige tijd goede bescherming biedt tegen het coronavirus”, vertelt de hoogleraar vaccinologie aan het AD. Toch moeten we niet te vroeg juichen. “De vraagt blijft in hoeverre het vaccin op langere termijn werkzaam is. Dat is aan de hand van de resultaten nog niet te zien.”

Goedkeuring

In Amerika verschijnt het vaccin mogelijk in november nog op de maand. In Europa moeten we nog iets langer wachten. Dit heeft ermee te maken dat de EU nieuwe vaccins door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) wil laten keuren. En dat is nu eenmaal een tijdrovend klusje.

Hoeveel vaccins voor Nederland?

Keurt het EMA het vaccin goed? Dan doet het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat ook. Nederland kocht eerder al 200 miljoen doses van het vaccin in samen met andere EU-landen. Van die vaccins krijgt Nederland er 7,78 miljoen. Het betekent echter niet dat 7,78 miljoen mensen het vaccin kunnen krijgen, want je moet er twee prikken van krijgen. Er kunnen dus 3,89 miljoen Nederlanders gevaccineerd worden. Echter, de kans is groot dat de vaccins verspreid worden over maanden. Wat inhoudt dat er vanaf december of januari elke maand honderdduizenden Nederlanders gevaccineerd kunnen worden.

Lees ook: Sinterklaas in coronatijd: hoe leg je de aanpassingen uit aan je kind?

Bron: AD | Beeld: Unsplash, Dimitri Houtteman