Onderzoek: ‘Coronavirus kan bijna maand besmettelijk blijven op telefoonscherm’

Hetzelfde zou gelden voor bankbiljetten

Handen wassen, in je elleboog niezen, geen knuffels geven… Het zijn adviezen die al maanden gelden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Recent onderzoek laat zien dat onze telefoon schoonmaken voortaan ook in dit rijtje thuishoort. Het virus zou namelijk tot wel 28 dagen besmettelijk blijven op een telefoonscherm.

Verspreiding van het virus

Hoe het coronavirus zich precies verspreidt, is nog altijd iets waar wetenschappers zich over buigen. Niet alleen via oppervlakken (handen wassen!), maar ook via de lucht kunnen mensen immers in aanraking komen met het virus (hoesten, niezen, praten). Hoelang het virus besmettelijk blijft op oppervlakken en in luchtdeeltjes, daarover bestaat nog onenigheid. Een nieuw onderzoek toont aan dat het virus langer besmettelijk kan blijven op bepaalde oppervlakken dan gedacht.

Telefoonscherm

Volgens onderzoek van het CSIRO, het nationale wetenschappelijke bureau van Australië, kan het virus behoorlijk lang overleven op bepaalde gladde oppervlakken. Hieronder vallen roestvrij staal, bankbiljetten en de (glazen) schermen van telefoons. Uit het onderzoek blijkt dat het virus hierop tot wel 28 dagen besmettelijk kan blijven.

Ideale omstandigheden

Het scherm van je telefoon wat vaker schoonmaken kan natuurlijk geen kwaad. Wel zit er bij dit onderzoek een addertje onder het gras. De oppervlakken in het experiment bevonden zich namelijk voortdurend in het donker, bij een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid. Het virus is echter gevoelig voor UV-licht en wisselende temperaturen. Blootstelling aan UV-licht en hogere temperaturen kunnen het coronavirus bijvoorbeeld eerder doden op deze oppervlakken. In een koude omgeving blijft het virus juist mogelijk langer besmettelijk.

Lees ook: 9 dingen die je moet schoonmaken na een griepgolf

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels