Is het coronavirus minder besmettelijk in de vrieskou?

coronavirus vrieskou

Experts leggen uit wat de ijzige temperaturen met het virus doen

De temperatuur ligt ver onder het vriespunt en al bijna een week lang genieten we van sneeuw- en ijspret. Maar helaas is buiten ook altijd nog het coronavirus waar we rekening mee moeten houden. Heeft de ijzige kou daar eigenlijk ook invloed op?

Twee vergissingen

“Wandelen is geen enkel probleem, een sleetje rijden in je eentje is ook geen probleem. Maar met zijn allen bij elkaar staan en chocolademelk drinken, dat is wel een probleem”, vertelt Susan van den Hof van het RIVM aan RTL Nieuws. Er zijn namelijk twee misvattingen over de besmettelijkheid van het coronavirus. Veel mensen menen dat het virus in de buitenlucht minder besmettelijk is, maar volgens de nieuwswebsite is dit een gevaarlijke misrekening.

Het virus bij vrieskou

Een andere misvatting is dat het virus niet goed tegen de kou zou kunnen. Volgens viroloog Bert Niesters klopt dit niet. “Als we het virus voor onderzoek of diagnostiek gebruiken, dan kunnen we dat dagen of zelfs meer dan een week in de koelkast bewaren. Het virus houdt juist van de kou, niet van hitte.”

Anderhalve meter afstand

Klinisch microbioloog Rob Schuurman vertelt ook dat een virus niet sterft door de kou. Sterker nog, luchtwegvirussen gedijen juist beter in de koele winter. “Gezellig sleeën is natuurlijk leuk, maar je moet je wel aan de regels blijven houden. Ook als je gaat schaatsen. Uit elkaars buurt blijven is op het ijs makkelijker dan op zo’n heuveltje met je slee, maar hou gewoon netjes afstand.”

Lees ook: Deze 6 tekenen kunnen erop wijzen dat jij onbewust corona hebt gehad

Bron: RTL Nieuws video, RTL Nieuws | Beeld: Pexels