Crypto kopen en verkopen: hoe kies je de juiste cryptobeurs?

cryptobeurs

Wij delen de vier beste tips

Wil je cryptomunten kopen en verkopen? Dan moet je tegenwoordig op een cryptobeurs zijn. Wat dat precies is en hoe jij de juiste crypto exchange voor jou kunt vinden, leggen we je hieronder uit. 

Handelen in crypto

Het ene moment zitten cryptomunten zoals Bitcoin in een neerwaartse spiraal en het andere moment maken ze een verrassende opleving. Al jaren zijn cryptocurrencies een van ’s werelds meest veelbelovende investeringsmogelijkheden en dat lijkt de komende jaren niet te gaan veranderen. Zelf handelen in crypto? Dat gaat via een crypto exchange oftewel een cryptobeurs. Dit is een handelsbeurs in digitale valuta’s en digitale tokens.

Er bestaan tegenwoordig talloze verschillende cryptobeurzen. Wereldwijd, maar ook in Nederland. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Daarom delen wij vier tips om de juiste cryptobeurs voor jou te vinden.

1. Kies een betrouwbare crypto exchange

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar het is toch goed om hiermee te beginnen. Wanneer je gaat handelen in crypto, is het heel belangrijk om een betrouwbare cryptocurrency exchange te kiezen. Aangezien cryptobeurzen in digitale valuta handelen, zijn zij erg gevoelig voor digitale aanvallen. Verdiep je dan ook goed in de veiligheidsmaatregelen die de exhange heeft genomen. Heeft de website bijvoorbeeld een SSL certificaat? En wordt er om tweestapsverificatie gevraagd? Lees ook goed ervaringen van anderen door. In de reviews over Bitcoin Meester, een van de grootste cryptobeurzen in Nederland, is bijvoorbeeld veelvuldig te lezen dat de exchange makkelijk in gebruik én betrouwbaar is. Kortom: doe je research!

2. Houd rekening met waar je woont

Bij het kiezen van een cryptocurrency exchange is het belangrijk om rekening te houden met waar je woont. Veel landen hebben namelijk regelgeving met betrekking tot cryptobeurzen naar voren gebracht, zo zijn ook de Nederlandse en Europese anti-witwasrichtlijnen flink aangescherpt . Handelen op beurzen die niet volgens de richtlijnen van jouw land zijn, kan ertoe leiden dat de hele transactie illegaal is en kan leiden tot verlies van activa en geld. Dat is natuurlijk zonde. Zoek daarom goed uit of een platform voldoet aan de regelgeving van het land waarin jij woont.

3. Verdiep je in de kosten

Naast veiligheid en toegankelijkheid is het goed om je te verdiepen in de kosten (crypto exchange fees) van een bepaalde cryptobeurs. Veel cryptocurrency exchange platformen worden namelijk gereguleerd door derden, dus ze vragen een bepaald bedrag aan transactie- en bijkomende kosten. Bij het kiezen van de juiste cryptobeurs voor jou is het daarom goed om inzicht te krijgen in deze zogenoemde fees. Bij sommige beurzen kun je namelijk tegen lage kosten wisselen tussen verschillende digitale activa, terwijl andere platformen hoge prijzen vragen voor een tamelijk eenvoudige ruil.

4. Hoe liquide is de cryptobeurs?

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte cryptobeurs, zul je ongetwijfeld het woord ‘liquiditeit’ voorbij zien komen. Deze term geeft aan hoe makkelijk het is om een bepaalde activa te verhandelen, zonder dat de handel veel invloed heeft op de prijs. Wanneer een activa makkelijk en snel te kopen of verkopen is, hebben we het over een hoge liquiditeit. Vooral wanneer je dagelijks winst wil maken, is het belangrijk dat je cryptocurrency exchange een hoge liquiditeit heeft.

Lees ook: Gijzelnemer Apple Store eiste ‘crypto’, maar wat is dat eigenlijk?

Beeld: Unsplash, Kanchanara