D-reizen is failliet verklaard: ‘Het is een gitzwarte dag voor ons’

Ruim 1150 medewerkers van D-reizen staan op straat

Reisorganisatie D-reizen is failliet verklaard door de rechter. Dat heeft de reisorganisatie dinsdagochtend laten weten in een persbericht. Het bedrijf kwam in financiële problemen toen er door de coronacrisis geen inkomsten meer binnen kwamen. Topman Jan Henne de Dijn: “Voor onze klanten en leveranciers is deze situatie uitermate pijnlijk.”

D-rt Groep

In een persbericht van D-rt Groep, het bedrijf achter de reisorganisatie D-reizen, staat vermeld dat ze door de vertraging van het voucherfonds en geen inkomsten genoodzaakt waren om een faillissement aan te vragen. Het voucherfonds werd opgericht door de Nederlandse overheid om aanbieders van pakketreizen te steunen aan de hand van leningen. Deze steun komt alleen voor D-reizen te laat.

Gitzwarte dag

D-reizen verkocht vakantiereizen van touroperators zoals TUI in zijn winkels en via de eigen website. De organisatie telt maar liefst 1150 medewerkers en 230 reisbureaus in Nederland. De franchise ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar een eventuele doorstart. Topman Jan Henne de Dijn praat in het persbericht van een ‘gitzwarte dag’ voor de onderneming. Toch heeft hij nog hoop op een eventuele doorstart. “Hopelijk komt er een doorstart, zodat het bedrijf – in ieder geval deels – nog door kan, de werkgelegenheid kan worden behouden en de consument dus ook in de toekomst reizen kan blijven boeken via D-reizen”, aldus de topman.

In de jaren 60

D-reizen werd in de jaren zestig als touroperator opgezet door supermarktondernemer en familiebedrijf Dirk van den Broek. Dit kwam door een succesvolle actie waarbij klanten kassabonnen konden sparen voor een vakantie naar Italië. Vanaf begin jaren tachtig bood het bedrijf meer reizen aan en werd het actief als een breder reisbureau onder de naam D-reizen. In 2014 verkocht familie Van den Broek het bedrijf aan het Duitse bedrijf RT Raffeisen Touristik, die het samenvoegde met Nederlands dochterbedrijf VakantieXperts. Eind vorig jaar werd het bedrijf verkocht aan de huidige directeur Jan Henne de Dijn en Marije Haeck.

Vakantiegangers

Heb jij een vakantie geboekt bij D-reizen of bij een andere reisorganisatie? Volgens Frank Oostdam, topman van branchevereniging ANVR, hoef je niets te vrezen. Vouchers worden in geval van faillissement gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

Lees ook: Reizen met het vliegtuig? 10 luchtvaartweetjes waarvan je geen idee had

Bron: RTL Nieuws, Het Parool | Beeld: videostill RTV Oost