Dan weer droog, dan weer wateroverlast: hoe kan dat?

wateroverlast

Dit is waarom droogte en wateroverlast hand in hand gaan

De afgelopen weken waren ontzettend droog voor heel Europa. Er braken bosbranden uit, rivieren kwamen droog te liggen, en op veel plekken werd aangeraden om zuinig met water om te gaan. Maar toen het vervolgens éindelijk ging regenen, zorgde juist dat weer voor wateroverlast. Hoe kan dat?

Droogte en wateroverlast

Het komt vaak voor, ’s zomers: een hele dag zon, maar in de avond trekt de lucht dicht en is er een gigantisch onweersspektakel. Mét natuurlijk flinke regenbuien. Dat kan lekker verkoelend zijn. En misschien denk je ook dat al dat water een hoop doet om de voorafgaande hitte en droogte te compenseren. Maar dat is dus juist niet het geval. Vaak zorgen van die langverwachte zomerse buien namelijk juist voor overlast.

Dit zagen we de afgelopen week bijvoorbeeld in London en Parijs, waar de riolen de hoeveelheid water niet aan konden. Ook in Nederland stonden hier en daar straten onder water en in Hardenberg, Doornspijk en Groningen waren veel meldingen van wateroverlast. En dat, terwijl we zo zaten te wachten op die regen! Hoe kan dat eigenlijk?

Onlosmakelijk verbonden

Niko Wanders, Droogte-expert van de Universiteit Utrecht, legt aan de NOS uit hoe dat komt. “Warme lucht in de atmosfeer houdt veel meer vocht vast. Als het langere tijd warm is dan is de intensiteit van de regen die daarna valt vaak groter.” Droogte en wateroverlast zijn dan ook ‘onlosmakelijk verbonden’, legt Wanders uit.

Kortom: met hoe lang het droog en heet is geweest de afgelopen tijd, zat het er simpelweg aan te komen dat de regen dié zou gaan vallen, behoorlijk fel zou zijn.

Geen compensatie

Een andere factor die al snel voor wateroverlast zorgt, is de staat van de bodem. Wanders legt uit dat een bodem die droog en hard is maar slecht water opneemt. Veel regen in een korte tijd betekent dus dat het grootste deel van dat water niet geabsorbeerd wordt. “Op het laagste punt in dat gebied blijft het water staan, wat zorgt voor overlast”, aldus Wanders. Een flinke regenbui compenseert dus weinig voor de droogte die eraan voorafgaat.

De Britse University of Reading demonstreert met een simpele video hoe dat verschil in de opname van water er in de praktijk uitziet. Ook is bijvoorbeeld de grond tussen straattegels hard geworden. Hierdoor voeren straten nu nóg meer water af. En dat kunnen de riolen lang niet altijd aan. Een oplossing hiervoor is volgens Wanders simpel: “het bekende tegeltje eruit en plantje erin”.

Lees ook: Door droogte groot risico op natuurbranden, brandweer staat op scherp

Bron: NOS | Beeld: Pro Shots