Dankzij warme herfst besparen we zo’n 7 euro per dag

besparen

De hoge temperaturen hebben een gunstig effect op ons gasverbruik

De herfst is begonnen, maar daar is deze week weinig van te merken. Het is uitzonderlijk warm voor oktober – en dat heeft zo zijn voordelen! Doordat de verwarming nog niet aan hoeft, verbruiken we minder energie. Dat zorgt ervoor dat de torenhoge gasprijs zelfs wat daalt. Voor mensen met een variabel energiecontract kan dit euro’s per dag schelen.

Besparen

“Het gunstige herfstweer scheelt zeker geld”, beaamt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. Hij legt uit dat een gemiddeld huishouden ongeveer een halve kubieke meter gas per graad verstookt, wanneer het kouder is dan 17 graden. Deze week zweven de temperaturen rond de twintig graden, en dat voelen mensen met een variabel energiecontract in hun portemonnee – en deze keer op een positieve manier! “Voor een gemiddeld huis kan het nu zo’n zeven euro schelen op een dag”, vertelt Visser aan NOS. “En daar hoef je niks voor te doen, dankzij het warme herfstweer. Het is extra fijn want het prijsplafond op de gasprijs komt pas in januari, het is nu dus nog heel duur gas dat huishoudens besparen.”

Russisch gas

De lector heeft data van ons gasverbruik over de hele maand oktober onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat we niet alleen deze week, maar de hele maand minder gas verbruiken. “Ik zie een krimp van bijna 30 procent ten opzichte van de vijf jaar ervoor”, aldus Visser. Dat gaat over huishoudens, maar ook het midden- en kleinbedrijf. Zij minderen het gebruik vanwege de prijzen, maar ik denk dat ook het milieu en de afhankelijkheid van Russisch gas een rol spelen.” Hij verwacht tevens dat deze trend zich de komende maanden zal voortzetten. “In Noordwest Europa is de gemiddelde temperatuur waarbij de verwarming aangaat 17 graden. Ik verwacht dat dat door de energiecrisis nu ook omlaag gaat.”

Weinig impact

Het gasverbruik mag dan zijn afgenomen, de energiedeskundige spreekt niet van een enorme krimp. “Ik denk dat dat komt doordat het een levensbehoefte is en omdat we al minder gas zijn gaan verbruiken door de toename van wind- en zonne-energie”, legt hij uit. Volgens Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville is er ook geen sprake van grote opluchting onder huishoudens, omdat alles duurder is. “De energierekening maakt een klein deel uit van alle uitgaven die huishoudens maandelijks hebben, de temperatuur speelt daarin weer een kleine rol. Alles is mooi meegenomen, maar echt groot is de impact denk ik niet.”

Lees ook: Met deze hacks kun jij flink besparen op je boodschappen

Bron: NOS | Beeld: Pexels