Vanaf déze datum gaan proefevenementen met publiek van start

proefevenementen

Voor het eerst mogen honderden bezoekers weer samenkomen

Uit je dak gaan tijdens een concert en schaterlachen bij een cabaretvoorstelling – het lijkt al járen geleden. Hoewel we op dit moment nog middenin de harde lockdown zitten en ’s avonds zelfs niet buiten mogen komen, wordt er binnenkort getest of deze evenementen straks weer plaats kunnen vinden. Vanaf 15 februari staan er namelijk drie proefevenementen met publiek op de planning. 

Veilig evenementen organiseren

Het doel van de proefevenementen, die georganiseerd worden door Fieldlab Evenementenis om inzichten en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingrisico’s op evenementen in het algemeen. Dit, om hopelijk in de toekomst veilig evenementen te organiseren. Dat doet Fieldlab niet alleen. Het bedrijf krijgt hulp van het RadboudUMC in Nijmegen en Logistics Community Brabant. Deze twee instellingen kijken naar contactmomenten en het gedrag van bezoekers.

Toegangskaartje én negatieve PCR-test

Binnenkort heb je niet alleen je toegangskaartje nodig, maar ook een negatieve PCR-test. Althans, dat is wat Fieldlab gaat onderzoeken. Het publiek dat bij de proefevenementen aanwezig is, moet maximaal 48 uur van tevoren een PCR-test ondergaan. Naast hun toegangskaartje, moeten zij ook kunnen aantonen dat zij geen corona hebben. Om te onderzoeken of het evenement tot meer besmettingen heeft geleid, worden zij vijf dagen na het evenement nogmaals getest op corona.

Zakelijk congres

Het eerste proefevenement op 15 februari betreft een zakelijk congres. Dit wordt in het Beatrix Theater in Utrecht gehouden. Hier organiseert Eventplatform vanaf 12.00 uur een zakelijk congres met de titel Back to Live, waarin de toekomst van de zakelijke evenementenbranche wordt besproken. In totaal komen er 500 bezoekers naar dit evenement. Fieldlab verdeelt deze bezoekers in drie groepen van 250, 200 en 50 mensen.

Guido Weijers

Het tweede proefevenement is voor velen wellicht wat interessanter. Dat is namelijk een optreden van niemand minder dan Guido Weijers. De komiek geeft weliswaar geen cabaretvoorstelling, maar voorziet het publiek van een ‘masterclass geluk’. Zeg nou zelf: dat kunnen we in deze coronacrisis toch wel wat meer gebruiken? Ook hier onderzoekt Fieldlab drie groepen van 250, 200 en 50 bezoekers. Op de website van de cabaretier – waar je ook je kaartje kunt scoren – is te lezen dat er wel wat van de bezoekers wordt gevraagd. Naast een negatieve PCR-test moeten de bezoekers namelijk een app downloaden, waarin gevraagd kan worden om wel of geen mondkapje te dragen of om even geen anderhalve meter afstand te houden.

Voetbalwedstrijd

Tot slot is er ook goed nieuws voor voetballiefhebbers. Op zondag 28 februari speelt Almere City een thuiswedstrijd tegen Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie. Dit belooft een spannende wedstrijd te worden. Momenteel staan beide voetbalclubs namelijk bovenaan de ranglijst. Almere City verdeelt maar liefst 1500 tickets onder de seizoenkaarthouders. Deze bezoekers worden vervolgens onderverdeeld in drie bubbels van 700, 600 en 200 personen.

Overige evenementen

Ook staan er in de komende maanden nog twee indoor events en twee outdoor festivals. Wanneer deze precies plaats zullen vinden en om wat voor evenementen het gaat, is nog niet bekend. Demissionair staatssecretaris Economische Zaken Mona Keijzer kondigde deze proefevenementen in november aan. Oorspronkelijk zouden ze in januari al worden gepland, maar door de huidige lockdown liep dit wat vertraging op.

Lees ook: Zo kan het ook: enorm bedrag opgehaald voor getroffen ondernemer

Bron: Metro | Beeld: Unsplash, Anthony DELANOIX