De Jonge: 60-minners vanaf januari aan de beurt voor boosterprik

boosterprik

De minister wil een inhaalslag maken in de boostercampagne

Een tijdje liep het in Nederland niet bepaald lekker met de boosterprikken, maar demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid wil nu een inhaalslag maken. “Iedereen krijgt binnen zeven maanden na de laatste vaccinatie een oproep voor de boosterprik”, belooft De Jonge. 

60-minners

Het doel is dat alle 60-plussers die dat willen voor 1 januari een boosterprik hebben gehad. De 60-minners zijn vanaf januari aan de beurt. “Dat gaat van oud naar jong”, kondigt De Jonge aan.

Extra priklocaties

De GGD is al aan het opschalen om deze inhaalslag in de boostercampagne mogelijk te maken en gaat hier de komende weken mee door. “Er zijn nu zeventig priklocaties, daar komen er minstens twintig bij”, citeert de NOS.

Bevoegde prikkers

Voor de inhaalslag zijn tevens flink wat extra bevoegde ‘prikkers’ nodig. Van dierenartsen tot legerartsen en studenten van medische opleidingen: iedereen die een prikbevoegdheid heeft of op een andere manier kan helpen bij de boostercampagne, wordt opgeroepen om te komen helpen. “Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden“, aldus de demissionaire minister. “We zetten alles op alles zodat iedereen na de zevende maand van de laatste vaccinatie een booster kan krijgen. Per week willen we 700.000 prikken zetten.” Het streven is dat eind deze maand 3 miljoen mensen een boosterprik hebben gehad.

Te laat begonnen

Het is wel duidelijk dat het demissionaire kabinet de boostercampagne nieuw leven wil inblazen. En dat wordt tijd: ook bij de boostercampagne blijft Nederland achter op andere Europese landen. Volgens RIVM-voorman Jaap van Dissel heeft dit desastreuse gevolgen. Hij stelt dat er minder mensen in het ziekenhuis waren beland als het kabinet eerder was begonnen met de boosterprik.

Lees ook: Hugo de Jonge: ’60-plussers krijgen dit jaar nog uitnodiging voor boosterprik’

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress