De Jonge wordt dagelijks bedreigd: ‘Het kruipt thuis onder je huid’

De Jonge

‘Afgelopen tijd is er eigenlijk iedere dag een incident geweest’, vertelt de demissionair minister

Afgelopen week werd D66-leider Sigrid Kaag behoorlijk opgeschrikt door een man met een fakkel bij haar huis. Ook demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft helaas ervaring met zulk soort bedreigingen en intimidatie, tegenwoordig zelfs dagelijks. Dat vertelt hij donderdagavond in het praatprogramma Op1

Geen normaal leven

“Afgelopen tijd is er eigenlijk iedere dag een incident geweest. Iedere dag”, vertelt De Jonge aan tafel bij Op1. “Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die aanbellen.” Het is zelfs zo erg, dat zijn gezin inmiddels geen normaal leven meer kan leiden. “Door alle dreigingen aan het huisadres, zijn er behoorlijk wat beperkingen”, vertelt de vertrekkend coronaminister. “Het gaat nu goed, maar het is een heel heftige tijd geweest. Dat heeft ons thuis gelukkig een hecht team gemaakt. Dat is de mooie kant ervan.”

Kruipt onder je huid

Het incident voor het huis van Sigrid Kaag is allesbehalve een unieke situatie. Sterker nog, de huisadressen van meerdere ministers worden op sociale media gedeeld. “Het kruipt toch onder je huid, thuis. Dat wil je niet”, zegt De Jonge daarover.

Politiebescherming

Daarom heeft De Jonge sinds kort een politiepost staan. Hier voelt hij zich wel wat veiliger door. “Er wordt ongelooflijk goed op onze veiligheid gepast door de politie en de veiligheidsdiensten. Het is fantastisch dat je op hun inzet mag rekenen”, laat hij weten.

Lees ook: Awkward: De Jonge werd tijdens persconferentie twee keer gebeld, maar door wie?

Bron: RTL Nieuws, AD, NU.nl | Beeld: BrunoPress