Hugo de Jonge geeft toe: ‘We hadden eerder kunnen vaccineren’

de jonge vaccineren

Er staat De Jonge een pittig debat te wachten in de Tweede Kamer

Het Verenigd Koninkrijk begon op 8 december al met vaccineren. Onze buurlanden België en Duitsland volgden na de kerst. Toch moeten wij in Nederland nog tot 8 januari geduld hebben voor de eerste prik. Dat kwam minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid al op veel kritiek te staan. Hij erkent nu dat Nederland eerder had kunnen beginnen met vaccineren als hij eerder had ingegrepen.  

Onvoldoende wendbaar

In november werd duidelijk dat niet het AstraZeneca-vaccin, maar het middel van Pfizer/BioNTech als eerste op de markt zou komen. Dit vaccin moet bij veel lagere temperaturen bewaard worden. Minister De Jonge geeft nu toe dat hij eerder had moeten ingrijpen en de GGD’s eerder had moeten vragen om zich hierop voor te bereiden. “Het had een aantal dagen kunnen schelen als ik eerder die vragen had gesteld”, erkent hij. “Dat kan ik nu ook niet overdoen. We zijn op dat moment in november onvoldoende wendbaar gebleken.”

Dat veel andere landen al in december begonnen met vaccineren, daar was De Jonge niet van onder de indruk. Hij noemde dit eerder al een ‘symbolische start’ en vond het niet verstandig om zo vroeg al te beginnen met inenten.

Kritiek Kamerleden

Toch komt dit hem op veel kritiek van de Tweede Kamer te staan. De Kamerleden verwijten hem te onduidelijk te zijn over het vaccinatiebeleid. Zo heeft PVV-leider Wilders er geen vertrouwen meer in en spreekt hij van een enorme chaos en grote fouten. De PvdA stoort zich aan de ogenschijnlijke laconieke houding van de minister. Dat het vaccinatiebeleid telkens verandert én dat de meeste buurlanden eerder zijn gaan vaccineren dan Nederland, zorgt volgens de partij voor verwarring. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft zich negatief geuit over het functioneren van De Jonge. Maandag zei hij in het radioprogramma 1op1 zich ‘serieuze zorgen’ te maken. “Hoeveel fouten kun je maken? Verdorie, de vaccins liggen in Nederland en we zijn nog niet aan het prikken. Dat is gewoon niet goed.”

Pittig debat

Er staat De Jonge dan ook een pittig debat te wachten dinsdag. Hoewel de Tweede Kamer eigenlijk met reces is tot 11 januari, zijn er volgens de PVV, PvdA en SP te veel prangende kwesties die besproken moeten worden. De Kamer wil duidelijkheid van de minister hoe het nu precies zit met de vaccinaties. Hoe zit het met de zorgmedewerkers, huisartsen, verpleegmedewerkers, maar ook met boa’s en politieagenten? 8 januari wordt er gestart, maar hoe gaat het dan verder? Hoeveel vaccins zijn er voor hoeveel mensen beschikbaar? De Kamerleden hopen met deze vragen meer duidelijkheid te krijgen over het vaccinatiebeleid van Nederland.

Lees ook: Bild: lockdown in Duitsland verlengd tot eind januari

Bron: NOS | Beeld: Videostill