De Jonge: ‘Geen coronapas nodig op terras, maar wel voor wc binnen’

coronapas terras

De coronapas is niet verplicht op een terrasje, maar wel voor een plasje

Vorige week ging een Kamermeerderheid akkoord met de invoering van de coronapas in onder meer de horeca. Dit leverde echter flink wat kritiek op. Zo vroegen veel mensen zich af waarom een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs nodig is om buiten op een terrasje te zitten. Hoe zit dit? Hugo de Jonge schept nu duidelijkheid over de situatie. Volgens de demissionair minister is de coronapas niet verplicht op het terras, maar moet je deze wel laten zien als je binnen naar de wc wilt. 

Coronapas

Vanaf zaterdag 25 september moet iedereen een coronatoegangsbewijs laten zien bij een bezoek aan de horeca, bij evenementen, festivals, concerten, professionele sportwedstrijden en in theaters en bioscopen. De anderhalve meter geldt hier niet, maar je moet wel kunnen laten zien dat je gevaccineerd of negatief getest bent. Er is echter een uitzondering op de regel: het terras. Demissionair minister De Jonge meldt dat de coronapas niet verplicht is op het terras. Wil je even naar binnen om te plassen? Dan heb je wél een coronatoegangsbewijs nodig.

Terras

Dat de coronapas niet verplicht wordt op het terras, is afgedwongen door de Kamer. De Kamer is er namelijk van overtuigd dat het coronavirus in de buitenlucht zich veel minder verspreidt en vreest problemen met het verminderen van het draagvlak onder de bevolking voor de coronamaatregelen. Als het echter aan het kabinet had gelegen, was die coronapas er ook voor het terras gekomen. Zo noemde Mark Rutte het onverstandig om het coronatoegangsbewijs niet op het terras te laten gelden. Immers, terrasgasten moeten toch naar binnen voor het toilet of om de rekening te betalen, zo stelde de demissionair premier. “Het kan ook gaan regenen en dan gaat iedereen opeens naar binnen”, zei Rutte in het debat. Gelukkig heeft De Jonge een praktische, maar niet zo chique, oplossing voor horecaondernemers: “Je kan een dixi naast de terrastafels neerzetten.”

Lees ook: Let op: mensen downloaden massaal de verkeerde app voor coronabewijs

Bron: NOS | Beeld: Unsplash

Array