De Jonge: Nederland begint op 8 januari met vaccineren

vaccineren

België en Duitsland beginnen meteen na kerst al

Donderdagavond kwam het hoge woord eruit: de eerste coronavaccinatie kan op 8 januari 2021 gezet worden. Dat maakte minister De Jonge van Volksgezondheid bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Wel met een slag om de arm, want het coronavaccin van BioNtech/Pfizer moet nog goedgekeurd worden door het Europees Medicijnagentschap. Als dat goed verloopt, worden de eerste uitnodigingen voor het vaccineren vanaf 4 januari verstuurd. 

Onder druk

Donderdag maakte EU-voorzitter Ursula von der Leyen bekend dat landen binnen de Europese Unie eind december mogen beginnen met vaccineren. Daarop maakte België bekend dat het land direct na kerst beging met vaccineren. Ook onze oosterburen zien wel heil in zo’n planning. Maar Nederland? Dat bleef nog een raadsel. Ook voor de Tweede Kamer. Dus oefende de Kamer wat druk uit op minister De Jonge tijdens een debat. Die kwam later die dag met een planning: 8 januari dus.

Duurt lang

Waarom pas 8 januari, terwijl het Verenigd Koninkrijk al ruim een week bezig is met vaccineren en ze in België en Duitsland ook binnenkort al aan de slag gaan? “Maar 8 januari is waanzinnig snel”, zegt De Jonge tegen de NOS. Volgens de minister is er nog een belangrijk aantal stappen te zetten, zoals de goedkeuring door het Europees Medicijnagentschap. We zouden onverantwoorde risico’s nemen als dat in een te korte tijd gepropt wordt.

Eerste groep

Medewerkers van verpleeghuizen, medewerkers van de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging kunnen het eerst een uitnodiging op hun deurmat verwachten. Als je een uitnodiging krijgt, kun je makkelijk bellen voor een afspraak. Vanaf 11 januari zal de GGD op drie plekken in het land gaan vaccineren. Een week later zal dat uitgebreid worden naar 25 centrale locaties door het land. Nederland heeft een miljoen doses van het coronavaccin besteld. De verwachting is dat de eerste helft van het vaccin dit jaar nog worden geleverd, schrijft De Jonge.

Lees ook: Moet je ook een vaccin halen als je al corona hebt gehad?

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Daniel Schludi