De koning krijgt er komend jaar flink wat salaris bij door inflatiecorrectie

koning

De vorst gaat er maar liefst 2,8 procent op vooruit

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia krijgen er volgend jaar heel wat euro’s bij dankzij de inflatiecorrectie. En hoewel veel Nederlanders alleen maar kunnen dromen van een tientje extra, gaat het bij de Oranjes al snel om tienduizenden euro’s. Al eerder deed Amalia afstand van haar toelage, maar is de koning ook bereid dit te doen?

Salaris

Op dezelfde dag dat koning Willem-Alexander zijn medeleven uitsprak naar het volk, werd ook zijn eigen salaris bekend. De vorst gaat er maar liefst 2,8 procent op vooruit. Maar niet alleen onze koning krijgt compensatie. Ook koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia krijgen compensatie voor de hoge inflatie. En dat valt niet bij iedereen goed.

Prinsjesdag

Door de hoge inflatie komen veel mensen niet of nauwelijks rond. En dat terwijl de Oranjes in totaal vijftig miljoen euro krijgen, wat het hoogste bedrag ooit is. Vorig jaar was dit namelijk nog 48,2 miljoen euro. Dat dit bij het volk wringt, is iets wat tijdens Prinsjesdag duidelijk werd.

De koninklijke familie werd namelijk toegezwaaid met omgedraaide Nederlandse vlaggen en een hoop gefluit en boegeroep. Hoewel protest tegen het koningshuis niet nieuw is, is er nog nooit zo’n grote weerstand geweest.

Vertrouwen

Het vertrouwen in het Nederlandse koningshuis is ook dit jaar gedaald, zo blijkt uit het jaarlijkse koningshuisonderzoek van Ipsos. In 2020 had driekwart van de Nederlanders nog vertrouwen in de koning, maar dit jaar is dat slechts de helft daarvan. Veel Nederlanders vinden namelijk dat het koningshuis een stuk minder betrokken, menselijk en meelevend overkomt.

Een van de deelnemers reageerde gefrustreerd op de vraag wat hij/zij het minst waardeerde aan koning Willem-Alexander. “Dat de bevolking veel moet betalen voor zijn leven en dat hij daarvan zeer ruim kan leven en geen of bijna geen belasting betaald.”

Kan de koning afzien van zijn inkomen?

Al eerder zag prinses Amalia gedurende haar studententijd af van haar toelage, wat in totaal zo’n 300.000 euro per jaar is. Daarbij zou ze in theorie 1,4 miljoen euro ontvangen voor personele en materiële uitgaven, maar ook dit gaat de staatskas in. Na de bekendmaking van de begroting van dit jaar, riep dat bij vele vragen op: “Kan de koning ook niet zoiets doen?”

Het antwoord op die vraag is makkelijk: nee. De samenstelling en de ontwikkeling van de uitkering voor de koninklijke familie wordt grondwettelijk bepaald door het parlement. Het inkomen wat de Oranjes krijgen, staat dus vast. Het weigeren ervan gaat tegen de wet in en is dus verboden. Het geld terugstorten is echter wel een optie, maar dat doet de koning niet.

Lees ook: Voorlopig nog geen nieuwe coronamaatregelen nodig

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress