De lonen gaan omhoog komend jaar

lonen

Het minimumloon stijgt zelfs met ruim 10 procent

Goed nieuws: volgend jaar zullen alle lonen stijgen. Wie een gemiddeld salaris van 3.086 euro ontvangt, krijgt er komend jaar 3,7 procent bij. Het minimumloon stijgt zelfs met 10,15 procent van 1.756,20 euro naar 1.934,40 euro.

Werknemers kritisch

Aan NU.nl vertelt hr- en salarisdienstverlener Dik van Leewerden dat er twee kanten zitten aan dit nieuws. “Goed nieuws, alle lonen zullen stijgen. Al lost het met de stijgende prijzen niet meteen alle financiële zorgen van veel Nederlanders op.” Agnes Jonkind vult aan dat werknemers loon belangrijk vinden, maar dat ze ook kritischer worden op andere zaken. “Zo overweegt driekwart van baan te wisselen als er bij de eigen werkgever een verschil in beloning tussen mannen en vrouwen is en er geen diversiteits- en inclusiebeleid is”, aldus de hr-directeur.

Hogere arbeidskorting

De stijging van het nettoloon heeft met name te maken met de hogere arbeidskorting. Die wordt in 2023 verhoogd van maximaal 4.260 euro naar maximaal 5.052 euro. Dit geldt voor werknemers onder de AOW-leeftijd. Vooral voor de werknemers die afgelopen jaar net iets meer dan het minimumloon verdienden, is er goed nieuws. Hun salaris stijgt per 1 januari met meer dan 10 procent. Dat komt omdat het salaris naast de gebruikelijke indexatie, nog eens extra is verhoogd.

Reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding

Ook de reiskostenvergoeding gaat per 1 januari omhoog. Het bedrag dat werkgevers onbelast mogen vergoeden gaat van 19 cent naar 21 cent. En een thuiswerkvergoeding kan in plaats van 2 euro per dag oplopen naar 2,15 euro per dag. Toch moeten we volgens van Leeuwerden niet te vroeg juichen. “Het feit dat het fiscaal mag, betekent nog niet dat een werkgever het arbeidsvoorwaardelijk moet doen”, aldus de hr- en salarisdienstverlener.

Lees ook: Vanaf 1 januari kun je op deze telefoons niet meer WhatsAppen

Bron: NU.nl | Beeld, Unsplash, Towfiqu Barbhuiya

Array