Deltavariant corona in opkomst: hoe goed beschermen de vaccins?

Deze variant van het virus lijkt nog besmettelijker

We  laten ons massaal vaccineren en de druk op de zorg neemt daardoor af. Gelukkig maar, want na bijna anderhalf jaar binnen zitten wogen de maatregelen steeds zwaarder. Maar nu is de deltavariant van corona in opkomst. Wat betekent dit voor de coronamaatregelen?

Deltavariant corona

Zoals altijd met virussen gebeurt, is ook het coronavirus aan het muteren geslagen. Dit betekent dat er in het virus kleine veranderingen optreden. Deze kunnen van invloed zijn op hoe het virus zich verspreidt, maar ook wat voor symptomen en gevolgen het virus met zich meebrengt. Het coronavirus is al enkele malen gemuteerd, en inmiddels zijn we dus bij de deltavariant aanbeland. De mutaties van het coronavirus worden in Nederland goed gevolgd door het RIVM, en wereldwijd door de World Health Organization (WHO). In Nederland is de deltavariant al gespot, en in Engeland is deze mutatie zelfs verantwoordelijk voor negentig procent van de besmettingen.

Internationaal meeliften

De deltavariant is volgens onderzoek maar liefst zestig procent besmettelijker dan de alfavariant. Die stond eerder bekend als de ‘Britse’ variant van het virus, en zorgde al voor veel ophef omdat die zoveel besmettelijker leek. De deltavariant is dus nóg besmettelijker. De vrees is dat vakantiegangers het virus deze zomer massaal mee zullen nemen naar Nederland. Omdat het aantal besmettingen van de deltavariant in Engeland zo hoog is, waarschuwt MAX Vandaag-dokter Ted van Essen voor vakantieoorden vol Britten. “In het Verenigd Koninkrijk is de deltavariant op dit moment de meest voorkomende. Mensen die terugkomen uit Engeland of uit een land waar veel Engelsen op vakantie zijn, lopen risico om deze variant op te lopen. Dat zijn ook de favoriete plekken rond de Middellandse Zee, waar veel scholieren hun eindexamen vieren.”

Symptomen en vaccinaties

De symptomen van de deltavariant lijken voorlopig milder. Vooral hoofdpijn, een loopneus, keelpijn en koorts worden genoemd als veelvoorkomende klachten. Dit kan echter ook komen omdat voorlopig vooral jongeren besmet lijken te zijn met de deltavariant. Bij hen zijn de klachten over het algemeen sowieso milder. Gelukkig blijken de vaccins goed te helpen tegen de deltavariant. Zowel Pfizer als AstraZeneca helpen goed ziekenhuisopnamen door het virus te voorkomen. Wel werken ze iets minder goed tegen de symptomen. In elk geval lijkt het erop dat ze de extra druk op de zorg goed tegengaan.

Lees ook: Corona-checklist: dit moet je weten over vakanties, evenementen en testen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels, Anna Shvets