Deltavariant: dit is wat je moet weten over deze mutatie

deltavariant-coronavirus

Deze mutatie zorgt voor hele andere klachten dan het vorige coronavirus

De deltavariant is in een korte tijd enorm gegroeid en is verantwoordelijk voor een groot deel van de besmettingen. Naast dat deze vorm van het coronavirus veel besmettelijker is, is er nog een ander verschil: de symptomen.

Deltavariant

Op dit moment lijkt het erop dat de deltavariant de overheersende variant van het coronavirus wordt. Het RIVM waarschuwt daarom ook om een stuk waakzamer te zijn. Deze mutatie is namelijk veertig tot vijftig procent besmettelijker dan de alphavariant, die we voorheen kenden als de Britse variant.

Jongeren

Door de vaccinaties lijkt het erop dat mensen minder snel ziek worden, maar het zijn vooral de jongeren die steeds meer besmettingen laten zien. De symptomen zijn een stuk milder, waardoor mensen denken dat ze hooikoorts of een simpele verkoudheid hebben. Hierdoor zullen ze minder snel gaan testen.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van de deltavariant lijken heel anders dan de coronaklachten die we kenden. Voorheen linkten we namelijk hoesten, geurverlies, koorts en kortademigheid aan corona. Bij de deltavariant lijkt het erop dat mensen na besmetting hoofdpijn, keelpijn en een loopneus krijgen. Geurverlies lijkt daarbij helemaal niet meer aan de orde te komen.

Vaccinaties

Ondanks dat de coronavaccinaties in eerste instantie gericht zijn op de vorige mutatie, reageren ze ook goed op de deltavariant. Zo lopen mensen die twee prikken hebben gehad het virus minder snel op, maar komen ze ook zeer zelden in het ziekenhuis terecht.

Lees ook: Olympische Spelen meldt eindtotaal van 458 coronabesmettingen

Bron: Margriet | Beeld: Pexels