Demonstratie tijdens Koningsdag: ‘De Oranjes mogen van ons in het museum’

Demonstratie-koningshuis

Langs de route zullen volgende week ook demonstranten staan

Volgende week is het weer Koningsdag en kleurt Nederland helemaal oranje. Hoewel veel mensen blij zijn met deze feestdag, zijn er ook mensen die juist tegen het koningshuis zijn. Zij zullen volgende week gaan demonstreren, tussen de feestvierende mensen. 

Demonstratie

Republiek, voorheen het Republikeins Genootschap, heeft aangekondigd volgende week te gaan demonstreren tijdens Koningsdag. Er is weer publiek welkom, en daarom vinden ze het een mooi moment om als groep te demonstreren. “We zijn weliswaar altijd op Koningsdag aanwezig, maar nooit als groep. En eigenlijk altijd op een plek waar mensen ons niet kunnen zien”, vertelt Floris Müller van Republiek tegen EditieNL.

Uitzwaaien

Dit jaar krijgt de groep een plek langs de route toegewezen waar ze mogen demonstreren. Hun streven is dan ook om met een groep van vijftig in Maastricht te staan, de stad waar Koningsdag dan gehouden wordt. De demonstranten gaan dan symbolisch ‘Willem de laatste’ uitzwaaien.

Minder populair

Volgens Müller zijn veel mensen klaar met het koningshuis, en is dit ook te zien aan de peilingen. Uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt namelijk dat in 2020 nog 74 procent van de ondervraagden tevreden was met de monarchie. Afgelopen jaar was dit nog maar 57 procent, een flinke daling dus.

In het museum

Müller wil met de demonstratie het punt maken dat het nergens over gaat dat er erfelijke troonopvolging in Nederland is en ‘we wel een democratie zeggen te zijn’. Het liefst ziet hij het hele koningshuis dan ook verdwijnen. “We zijn ook tegen een ceremonieel koningshuis in de plaats. Wat we willen, is dat de Oranjes het museum ingaan. Laat ze gewoon een baan zoeken zoals de rest van Nederland”, aldus Müller.

Niet realistisch

Volgens Sander Paulus, koningshuisverslaggever van het RTL Nieuws, is het een goed moment om actie te voeren omdat de populatie van het koningshuis lager is dan ooit. “Maar of Nederlanders echt een republiek willen, is weer wat anders. Mensen houden in het algemeen niet van verandering. Dus dat we de koning uitzwaaien, zie ik toch niet zo heel snel gebeuren”, stelt Paulus. “Maar ze hebben er zeker weleens beter voorgestaan.”

Lees ook: ‘Dit is hét relatiegeheim van Willem-Alexander en Máxima’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress