Ah oh: een derde van de VVD-kiezers heeft spijt

VVD stemmers hebben spijt

Kiezers zijn niet blij met de beslissingen van fractieleider Yesilgöz

De keuze van Dilan Yesilgöz om niet de regering in te gaan, valt bij veel VVD-stemmers niet in goede aarde. Ruim een derde heeft zelfs spijt van hun stem op de partij. Dit blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder ruim 21.000 mensen.  

Weinig begrip

Volgens RTL-opiniepeiler Gijs Rademaker zijn stemmers uit alle hoeken verbaasd over de keuze van Yesilgöz om niet te gaan praten met de PVV. “84 procent van alle kiezers vindt dat ze in ieder geval inhoudelijke gesprekken zouden moeten voeren voordat ze zo’n beslissing nemen – en bij VVD- en NSC-kiezers liggen die percentages zelfs nog hoger”, aldus Rademaker.

Boosheid onder VVD-achterban

Het onderzoek laat ook zien dat driekwart van de VVD-stemmers vindt dat Yesilgöz haar beslissing veel te snel heeft gemaakt. 35 procent geeft zelfs aan spijt te hebben van hun keuze. Ook het vertrouwen in de VVD-leider is gedaald: zo’n 72 procent van de stemmers geeft aan nog vertrouwen te hebben. En dit is laag, volgens Rademaker. “Het zijn de eigen kiezers, dus dat zou tussen de 85 en 100 procent moeten liggen. Een maand geleden had 86 procent nog vertrouwen in Yesilgöz. Ze heeft heel wat te repareren.”

NSC-kiezers ook kritisch

NSC-leider Pieter Omtzigt gooide, net als Yesilgöz, de deur dicht voor een samenwerking met de PVV. Dit besluit kon ook rekenen op kritiek: de helft van de NSC-stemmers vindt het een slechte keuze, en 10 procent heeft spijt van hun stem op NSC. De kiezers zouden het liefst zien dat NSC het kabinet in gaat met PVV, VVD en BBB. Omtzigt zelf wil een minderheidskabinet, maar hier zijn de meeste kiezers geen fan van. Het is dus nog maar de vraag of er een stabiel kabinet gevormd gaat worden.

Lees ook: Jean-Marie Pfaff geeft update over vrouw Carmen na hersenbloeding

Bron: RTL Nieuws | Beeld: NL Beeld