Déze dieren mag je vanaf 1 juli niet meer als huisdier houden

Je hond of konijn mag je natuurlijk wel gewoon houden

Op dit moment mag je in Nederland maar liefst 320 soorten zoogdieren als huisdier houden. Vanaf 1 juli geldt er echter een nieuwe regel, waardoor het grootste deel hiervan verboden wordt. We vertellen je meer over welke huisdieren je vanaf die datum wel en niet mag houden.

Positieflijst

Momenteel is het in Nederland toegestaan om allerlei soorten huisdieren te houden: het gaat om maar liefst 320 soorten. Vanaf 1 juli zijn dat er nog maar 30. Dan geldt in ons land namelijk de zogenaamde ‘positieflijst’. Hierop staan alle 30 zoogdieren die je wél als huisdier mag houden. Voor alle overige zoogdieren geldt dat ze vanaf die datum niet meer gehouden, gefokt en verhandeld worden.

Verboden dieren

Al meer dan dertig jaar wordt er volop gediscussieerd over de vraag of bepaalde beesten wel of niet als huisdier gehouden mogen worden. Wetenschappers hebben vijf jaar onderzoek gedaan naar risico’s voor zowel de mens als het dier zelf en daar is een positieflijst uitgekomen met 30 dieren. Beesten die vanaf 1 juli niet meer als huisdier gehouden mogen worden zijn bijvoorbeeld Russische dwerghamsters, chinchilla’s, capibara’s, stokstaartjes, gordeldieren en exotische katten. De gehele lijst vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De Rijksdienst zegt over de lijst met verboden dieren: “Niet alle dieren zijn geschikt om te houden. Sommige dieren hebben ingewikkelde verzorging nodig of ze kunnen ziektes overdragen. En sommige dieren zijn gevaarlijk.”

Toegestaan

Welke dieren nog wel zijn toegestaan? Natuurlijk de bekendere zoogdieren als honden, katten, konijnen en vee, maar er staan ook minder voor de hand liggende beesten op de lijst. Zo mag je na 1 juli ook de waterbuffel en de Chinese waterree als huisdier houden.

Mensen die op dit moment een zoogdier hebben dat vanaf 1 juli verboden is, mogen het beest houden, mits ze kunnen aantonen dat het dier vóór 1 juli al in Nederland was.

Lees ook: Dít zijn de leukste landen voor een sportieve vakantie

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock