Pak je koffers maar: naar deze landen mogen we weer op vakantie

Welk land staat bovenaan jouw lijstje?

Staat een vakantie hoog op jouw wensenlijstje? Dan hebben we goed nieuws. Het is vanaf nu namelijk een stuk makkelijker om op vakantie te gaan. Tot voor kort hadden bijna alle landen nog een oranje reisadvies. Dat advies heeft Nederland voor een beperkt aantal landen nu versoepeld naar geel of groen. 

Nieuw reisadvies

Hiervoor gold voor heel de wereld een oranje of rood reisadvies. Hierbij adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om alleen voor noodzakelijke reizen naar zo’n land te gaan. Een geel of groen reisadvies betekent dat de overheid een reis naar dat land niet langer streng afraadt. Waar je bij een oranje reisadvies nog een goede reden nodig had om je koffers te kunnen pakken, is dat nu ook niet meer nodig. Ook hoeven vakantiegangers niet bang te zijn voor gedoe met de verzekering, wat wel het geval is bij een reis naar een oranje of rood gebied.

Afzonderlijk beoordelen

Om een goed reisadvies af te geven, beoordeelt Nederland alle landen nu weer afzonderlijk. Wanneer een land relatief weinig besmettingen heeft en, ook niet onbelangrijk, Nederlanders er welkom zijn, gaat het advies naar geel of groen. Hoewel iedereen er dan weer naartoe mag, moeten we wel alert blijven op veiligheidsrisico’s. In alle landen zijn er nog coronamaatregelen van kracht.

Hier mogen we weer naartoe

Kan jij niet wachten om op reis te gaan? De volgende landen hebben nu een geel of groen reisadvies:

  • Finland
  • Ierland
  • Malta
  • Portugal (inclusief de Azoren en Madeira)
  • De Noord-Egeïsche eilanden, Zuid-Egeïsche eilanden, Ionische eilanden,
  • De Balearen en Canarische eilanden
  • Aruba, Curaçao en Sint-Maarten
  • Saba en Sint-Eustatius
  • Rwanda

Veel boekingen

Nu er meer mogelijk is, verwachten reisorganisaties een enorme stijging in het aantal vakantieboekingen. Bij reisorganisatie TUI is al een forste stijging in het aantal boekingen al te zien. “Veel mensen durfden naar aanleiding van de persconferentie van vorige week dinsdag weer te boeken”, aldus een woordvoerder. “Voor de zomer, maar ook al wel voor mei en juni. Ik verwacht nu dat mensen ook veel gaan boeken voor een vakantie op korte termijn, dus vóór het hoogseizoen.”

Terug naar gevarenzone

Dat een land een gunstig reisadvies heeft, is helaas nog geen garantie voor een zorgeloze vakantie. Het risico dat een veilig land alsnog in de gevarenzone komt, blijft bestaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken acht dit deze zomer echter niet waarschijnlijk. Vooral niet voor Europers vakantiebestemmingen. “De trend is overal dat de cijfers gestaag naar beneden gaan door de vaccinatiecampagnes”, zegt Dirk-Jan Nieuwenhuis van het ministerie. “Het is niet zo waarschijnlijk dat de cijfers gaan fluctueren, maar we geven geen garanties.” Het ministerie benadrukt wel dat het verstandig is om de reisadviezen in de gaten te houden. Wanneer een advies tijdens de vakantie veranderd, moet je bij terugkeer alsnog in quarantaine.

Lees ook: Wauw! Op dit vakantiepark slaap je in een gebruikt wijnvat

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels