Deze maatregelen worden dit jaar getroffen bij de Nationale Dodenherdenking

dodenherdenking

Er worden onder meer de helft minder mensen toegelaten

Binnenkort is het 4 mei. Dat betekent dat we stilstaan bij de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook besteden we aandacht aan oorlogs- en vredesoperaties die sinds die tijd hebben plaatsgevonden. Dit jaar worden er echter extra maatregelen getroffen. 

Nationale Dodenherdenking

Zoals elk jaar vinden er op 4 mei door het hele land heen herdenkingen plaats. De grootste herdenking, die live wordt uitgezonden door de NOS via NPO1, vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam. Vanaf 18.45 begint de uitzending vanuit De Nieuwe Kerk met de herdenkingsplechtigheden. Hierna volgt vanaf 19.50 de ceremonie op de Dam. Je kunt dit live meekijken via de tv op NPO1 of via bijvoorbeeld de NPO-app.

Maatregelen

Er worden dit jaar een aantal maatregelen getroffen. Zo worden er op de Dam veel minder mensen toegelaten, 10.000 in plaats van 20.000. Ook worden alle aanwezigen gefouilleerd om te voorkomen dat toeschouwers vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur zoals een megafoon meenemen. Dit liet burgemeester van Amsterdam Femke Halsema weten. De extra maatregelen zijn genomen om spontane protestacties en ordeverstoringen te voorkomen.

Aanleiding hiervoor zijn de toegenomen spanning in de maatschappij en de grote actiebereidheid om te protesteren, onder andere door het oorlogsgeweld tussen Israël en Palestina. Daarom neemt Halsema, samen met de hoofdofficier van justitie, de Amsterdamse politiechef en het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar, in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), extra maatregelen.

“We kunnen niet naïef zijn, we kunnen niet doen alsof er niets aan de hand is”, aldus Halsema. “Daarin is het van groot belang dat als er een verstoring plaatsvindt, dat we voorbereid zijn. We kennen allemaal de Damschreeuwer, dat is een onvergelijkbare situatie, maar we willen niet dat er paniek ontstaat.”

Elders in Nederland

In bijna elke gemeente is er wel een herdenking te vinden. Op deze kaart kun je precies zien waar die avond in jouw buurt een herdenking plaatsvindt. De organisatie hiervan is meestal in handen van de gemeente, of lokale 4 en 5 mei-comités. Kun je niet fysiek bij een herdenking aanwezig zijn, maar wil je wel je betrokkenheid tonen? Dan kun je ook digitaal een bloem leggen bij een oorlogsmonument.

Lees ook: Op deze dag vindt de piek van de Europese flitsmarathon plaats

Bron: RTL BoulevardNationaal Comité 4 en 5 mei | Beeld: NL Beeld