Deze steden zijn in de race voor de organisatie van het Songfestival

songfestival

Er zijn nog zeven kandidaten over

Eind juli werd bekend dat het Songfestival volgend jaar in het Verenigd Koninkrijk gaat plaatsvinden. Twintig steden meldden zich aan en daarvan zijn er nog zeven over, meldt de BBC nu.

Tweede plek

Het Verenigd Koninkrijk eindigde dit jaar op de tweede plek bij het Songfestival. Oekraïne ging er met de winst vandoor. Traditiegetrouw organiseert het winnende land het jaar daarop het evenement, maar in Oekraïne is dat niet mogelijk vanwege de oorlog. Daarom is besloten dat het Songfestival in 2023 in het Verenigd Koninkrijk zal plaatsvinden.

Zeven steden

De komende weken moeten zeven steden aan hun ‘bidbook’ werken: Newcastle, Sheffield, Manchester, Liverpool, Leeds, Glasgow en Birmingham. Met dat draaiboek moeten ze laten zien waarom zij de meeste geschikte stad zijn voor het organiseren van het Songfestival.

De BBC heeft al aan alle zeven steden gevraagd hoe ze de Oekraïense cultuur volgend jaar wilden laten terugkomen in de liveshows. Uiteindelijk zijn de steden geselecteerd op basis van hun capaciteit, hun ervaring met het organiseren van grote evenementen en hun bekwaamheid. Vooral de ervaringen met evenement was belangrijk, omdat er niet al te veel tijd meer over is om het Songfestival te plannen.

Verdere procedure

In de volgende ronde van de selectieprocedure zal worden gekeken naar de locatie waar de steden het Songfestival willen organiseren. Daarbij speelt ook de bereikbaarheid van hotels en het beschikbare wegennet een rol. De stad die uiteindelijk gekozen wordt, moet zelf een financiële bijdrage leveren. Ook moet er een plan worden gemaakt waarin staat met welke activiteiten de rest van de stad bij het Songfestival betrokken zal worden. Uiteindelijk zullen de BBC en de EBU (European Broadcasting Union) samen besluiten welke stad er ‘wint’. Ze verwachten dat in de herfst bekend te kunnen maken.

Lees ook: Steeds meer mensen verhuizen van de Randstad naar rustigere plekken

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress