Déze supermarkten stoppen met gratis plastic zakjes bij groente en fruit

Wij vertellen je meer

De Lidl, Jumbo, Plus en Aldi stoppen dit jaar met de gratis plastic zakjes en papieren wegwerpzakjes bij de groente- en fruit afdeling. De supermarkten willen namelijk hun plastic verbruik terugdringen. Albert Heijn is vorig jaar al met de wegwerpzakjes gestopt.

Alternatief

Als alternatief gaan de supermarkten herbruikbare en wasbare Nylon zakjes verkopen. Klanten kunnen deze thuis wassen en opnieuw gebruiken. De supermarkten hebben dit afgesproken met de overheid en bedrijven in de kunststofsector in het zogenoemde Plastic Pact NL.

Plastic verbruik

De vier supermarkten en de Albert Heijn, die ook een deelnemer is van Plastic Pact NL, verwachten met deze maatregelen dat er elk jaar 126 miljoen plastic zakjes en 10 miljoen papieren zakjes bespaard zullen worden. Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van milieu, roept de andere supermarkten ook op om de wegwerpzakjes weg te doen. “Hoe minder afval we met zijn allen in de keten brengen, hoe minder we uiteindelijk moeten verwerken. Ik omarm daarom dit initiatief van Nederlandse supermarkten”, vertelt ze aan Radar.

Snel wennen

Het gebruik van herbruikbare wegwerpzakjes moet normaal worden en daarom is het volgens de directeur van Plastic Pact NL, Carlijn Röell, belangrijk dat consumenten zo snel mogelijk wennen aan de nieuwe maatregelen. “Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk supermarktketens meedoen”, aldus Röell.

Lees ook: Wat is beter: wc-papier vouwen of proppen?

Bron: Radar | Beeld: Pexels