Deze week tropisch weer, waarschuwing voor blauwalg in zwemgebieden

tropisch-weer

Hoogstwaarschijnlijk zal er sprake zijn van een hittegolf

Vandaag is het met een gemiddelde temperatuur van 24 graden nog niet extreem warm, maar vanaf morgen komt daar verandering in. De temperaturen zullen alleen maar oplopen, waardoor we hoogstwaarschijnlijk met een hittegolf te maken krijgen. Dat heeft onder andere gevolgen voor de zwemgebieden, waar de kans op blauwalg groot is.

Zonnig, maar niet al te warm

Vandaag is het nog redelijk ‘gematigd weer’. “De dag begint vandaag met wat bewolking in het noorden van het land. Deze wolkenvelden breiden zich uit over het land, terwijl het aan zee en op de Wadden vanmiddag weer zonnig wordt”, aldus meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. Op de wadden wordt het ongeveer 20 graden, in Limburg 26 en in de rest van Nederland 24. In het Noorden van het land kan er nog een buitje vallen, maar al met al is het zonnig vandaag.

Stijgende temperaturen

Vanaf morgen ziet het weerbericht er anders uit. Het wordt namelijk tropisch warm in Nederland. De temperaturen zullen in de loop van de week alleen maar oplopen en waarschijnlijk krijgen we te maken met een officiële hittegolf. Dat is de eerste van dit jaar. “De kans dat dit inderdaad gaat gebeuren, is zo’n 75 procent”, aldus Van den Berg. “Uiteindelijk worden temperaturen verwacht tussen 27 graden in het noordwestelijk kustgebied tot rond 34 graden in het zuiden van het land.”

De dertigste keer

We spreken in ons land van een hittegolf als er 5 dagen op rij temperaturen van meer dan 25 graden worden genoteerd. Van die dagen moet er op minstens 3 een temperatuur van boven de 30 graden worden bereikt. Om te bepalen of er sprake is van een landelijke hittegolf, gebruikt het KNMI het meteorologisch station in De Bilt. Als er op een ander station in Nederland aan de eisen wordt voldaan, spreken we van een regionale hittegolf. In Nederland hebben we in totaal 29 officiële landelijke hittegolven gehad. De laatste eindigde op 17 augustus 2020. Net als vorige keren is de kans groot dat het KNMI een code geel gaat afkondigen in verband met de hitte.

Waarschuwing voor blauwalg en brand

Het is in Nederland al weken warm en droog. Sinds woensdag is er zelfs officieel sprake van een feitelijk watertekort. Dat zorgt er onder andere voor dat de waterstand op veel plekken erg laag is, waardoor blauwalg vrij spel heeft. Blauwalg kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn, maag- en darmklachten en geïrriteerde ogen krijgt. Ook honden kunnen er last van krijgen. Hoewel blauwalg vaak te zien is op het water, komt het ook voor dat we er niets van zien. Zwemmen en pootjebaden werd in het gehele Rivierengebied dan ook afgeraden voor iedereen.

Naast de waarschuwing voor blauwalg geldt voor heel het land natuurbrandrisico fase 2. Dat betekent dat terreineigenaren, hulpdiensten en natuurbeheerders extra alert zijn op brand. De brandweer adviseert onder andere om niet te roken in natuurgebieden en een auto niet in droog, hoog gras te parkeren. Daarmee hoopt ze natuurbranden te voorkomen.

Lees ook: Zo voorkom je dat je meteen na het douchen weer gaat zweten

Bron: RTL Nieuws, NOS | Beeld: Pixabay