Diederik Gommers over adviseren maatregelen: ‘Ik speel het spelletje een beetje mee’

Diederik Gommers

De OMT-voorzitter vertelt wanneer de eerste frictie ontstond

We hebben Diederik Gommers de afgelopen twee jaar leren kennen als voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT). Toch legt hij deze functie volgend jaar naast zich neer. In de nieuwste editie van Nieuwe Revu vertelt Gommers wanneer de eerste frictie ontstond én hoe hij ervoor zorgt dat het kabinet strengere maatregelen aankondigt. 

Eerste discussies

Als OMT-voorzitter moet je soms pittige gesprekken voeren. Want ook Diederik Gommers ligt niet altijd op één lijn met de mensen met wie hij beleid moet voeren. In gesprek met Nieuwe Revu vertelt hij wanneer de eerste frictie ontstond. “Al vrij vroeg in de pandemie werden de eerste discussies over het naar buiten treden gevoerd”, geeft hij toe. “Ik was echter al vrij snel van mening dat de overheid me niet moet proberen te controleren.”

Teruggefloten

“De Jonge belt me weleens op om te praten over regels en adviezen, zoals mondkapjes, anderhalve meter afstand en de avondklok,” gaat hij verder, “maar er is door een andere medewerker van het ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport ook weleens contact met mij opgenomen om me terug te fluiten. Dat ik in talkshows niet zomaar alles kan roepen, zoals het instellen van een leeftijdsgrens op de ic. Niet eens zozeer vanwege de redenen die ik net al noemde, maar allereerst omdat ik nu een positie van landsbelang zou hebben.” En daar heeft Gommers een duidelijke mening over: “Wat een gekkigheid. Mensen hoeven mij echt niet te vertellen wat ik wel of niet mag zeggen.”

Spelletje meespelen

Is Diederik Gommers dan zo rebels? “Als intensivist, maar ook binnen ons gezin thuis, zeg ik altijd waar het op staat, zodat we er daarna een discussie over kunnen voeren. Dat is voor mij heel belangrijk”, legt de IC-baas uit. “De opmerking van het ministerie heeft me echter wel aan het denken gezet en sindsdien speel ik het spel een beetje mee. Zo kan ik een week herinneren dat er, naar mijn mening, weer eens te weinig actie werd ondernomen en dus adviseerde ik om een totale lockdown af te kondigen. Stevige bewoordingen, maar anders werd er toch niet geluisterd. Veel collega’s waren boos dat ik dat gezegd had, maar drie dagen later werden er wel strengere maatregelen aangekondigd.” Aha, dus zo gaat dat!

Meer lezen over Diederik Gommers? In een groot interview in Nieuwe Revu vertelt hij alles over werk, zijn naderende afscheid en het gezinsleven. Nu in de winkels! 

Lees ook: IC-arts Diederik Gommers: ‘Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd’

Bron: Nieuwe Revu | Beeld: Videostill