Diederik Gommers over bedreigingen: ‘Ze liegen er niet om’

Diederik Gommers

De OMT-voorzitter vertelt over de schaduwkant van zijn werk

Begin februari stopt Diederik Gommers als lid van het Outbreak Management Team (OMT), de functie die hem de afgelopen twee jaar tot een van de meest herkenbare gezichten van de huidige coronacrisis maakte. In de nieuwste editie van Nieuwe Revu vertelt hij openhartig over zijn werk en naderende afscheid.  

Afscheid van OMT

Zijn laatste termijn als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) eindigt en dus gaat Diederik Gommers plaatsmaken voor een ander. “Het voelt gek, terwijl ik ook wel weer blij ben met de extra tijd die ik daardoor krijg in mijn agenda”, vertelt hij over het naderende afscheid. “Ik kan weer meer op mijn eigen afdeling zijn, waar ik me wil richten op vernieuwingen in de zorg en het toekomstbestendig maken van de ic.” Corona is nog dagelijks gespreksonderwerp nummer één, maar toch neemt Gommers afscheid. Over dit moment zegt hij: “Ik zit graag aan de knoppen. Dat is altijd al zo geweest. Ik heb dit echter zien aankomen, dus dan is het ook prima om een stap opzij te doen. Een collega mag het straks op zijn eigen manier gaan invullen.”

Bedreigingen

Zijn prominente rol van de afgelopen jaren heeft ook een schaduwkant: bedreigingen. “Ze liegen er niet om”, geeft de OMT-voorzitter toe in Nieuwe Revu. Wat hij zoal te verduren krijgt? “Dat ik moet branden in de hel. Of dat mijn kinderen via social media bestookt worden met vragen als: ‘Begrijpen jullie wel wat voor vader jullie hebben en wat voor moordenaar het is?'” Gelukkig heeft Diederik inmiddels een manier gevonden om met deze heftige verwensingen om e gaan. “In het begin had ik daar wel wat last van en deed het me zeer, maar inmiddels heeft de politie het mogelijk gemaakt om deze bedreigingen direct naar hen door te sturen. Af en toe doe ik ook aangifte. De politie zoekt de persoon in kwestie dan op en daarmee is het afgesloten. Ik heb veel vertrouwen in hen.”

Mogelijkheden aangrijpen

Gelukkig was het niet alleen maar ellende en hebben de afgelopen twee jaar Gommers ook veel geleerd. “Dat je mogelijkheden die je geboden worden met beide handen moet aangrijpen”, vertelt hij. “Ik ben heel erg iemand die zijn verantwoordelijkheid pakt en het klusje wil klaren. Vanuit de NVIC ben ik verantwoordelijk voor voldoende ic-bedden. Als ik daarin voorbereidend werk kan verrichten of wat makkelijker bij het ministerie op de deur kan kloppen, dan doe ik dat.” Ook heeft hij veel geleerd van demissionair premier Rutte. “Ik heb een beetje inzicht gekregen in wat er in zo’n Catshuis gebeurt en hoe Mark Rutte functioneert. Die man heeft een positieve benadering, heel veel energie en neemt tijdens een bezoek echt de tijd voor je. Dat zijn van die live-events waarvan ik denk: joh, dat moet ik ook kunnen. Door zijn manier van werken op mezelf te betrekken en het in mijn eigen werk toe te passen, help ik mezelf en m’n team vooruit.”

In de nieuwste editie van Nieuwe Revu staat een uitgebreid interview met Diederik Gommers, waarin hij nog veel meer vertelt over zijn werk, afscheid en gezinsleven. Nu in de winkels!  

Lees ook: Diederik Gommers stopt begin 2022 bij het OMT

Bron: Nieuwe Revu | Beeld: Brunopress