Diederik Gommers positief over einde lockdown: ‘Ga weer leven’

‘Ik word daar heel enthousiast van’

Ic-arts Diederik Gommers was gisteren te gast in de talkshow van Humberto Tan, en liet zich van een positieve kant zien. Nu de coronagevallen op de intensive care dalen en er steeds meer vrijheid is, verwacht Gommers dat we ons ‘nieuwe leven’ terugkrijgen. Ook had hij een belangrijke boodschap voor iedereen. 

Goede kant

“Het is ongelooflijk. Een maand geleden hadden we nog een piek, nu is het aantal ic-opnames met 60 procent gedaald”, deelt Diederik Gommers aan tafel bij Humberto. Volgens hem geeft de enorme daling een heel ander gevoel, en ziet hij dat het vaccineren ook de goede kant op gaat. “Tuurlijk wisten we dat dit eraan zat te komen, maar als je het dan ook echt ziet gebeuren, word ik daar echt heel enthousiast van.”

Vaccineren

Gommers verwacht dan ook dat iedereen aan het eind van de zomer goed gevaccineerd is. En dat brengt volgens de ic-arts nog meer voordelen met zich mee. “Dan krijgen we ons ‘nieuwe leven’ terug. Het wordt alleen nog wel spannend hoe hoog de vaccinatiebereidheid onder jongeren zal zijn. Als we erin slagen om in Nederland een vaccinatiegraad van 75 procent te halen, dan blijft het reproductiegetal (de zogenoemde R) onder de één.” En hierdoor blijven we ook in het najaar en de winter beschermd tegen een nieuwe uitbraak van het coronavirus.

Volhouden

Vanaf 30 juni  of zelfs al 25 juni komen er nieuwe versoepelingen, en daar zit heel Nederland smachtend op de wachten. Toch moeten we volgens Gommers hier wel mee uitkijken. “Als we een vinger krijgen, dan pakken we de hele hand. We doen dan net alsof alles voorbij is”, legt hij uit. We moeten de basisregels dus nog wel even volhouden. “We hebben dit met zijn allen gedaan, door samen te werken. Het is een pak van mijn hart dat het virus wegzakt en we de gewone dingen weer kunnen doen.” De ic-arts heeft ook nog een boodschap voor iedereen: “Ga weer leven.”

Lees ook: Bioscopen blij met goede resultaten op eerste openingsdag na lockdown

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill – Humberto