IC-arts Diederik Gommers: ‘Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd’

Diederik Gommers sorry

De IC-baas vindt dat de ministers hun excuses hadden moeten aanbieden tijdens de persconferentie

Diederik Gommers, intensive care-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is niet te spreken over de persconferentie van afgelopen vrijdag. Hij had het wel zo netjes gevonden als demissionair premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge hun excuses hadden aangeboden. Ook laat de arts zich uit over een mogelijke vierde golf.

Delta-variant

In een uitgebreide Instagram-post zet IC-baas Diederik Gommers alle ontwikkelingen van de laatste dagen op een rijtje. “Het leek allemaal namelijk zo mooi eind juni, want de ziekenhuis- en IC-opnames met Covid-patiënten daalden als een speer”, begint de arts. “Dat was ook steeds de meetlat van eventuele versoepelingen. Er waren waarschuwingen uit Engeland over de Delta variant maar wij hoopten dat we iets verder waren met onze volledige vaccinaties.” Helaas hebben we deze variant toch onderschat, vindt Gommers. “De Delta-variant verspreidt zich echter veel makkelijker en ongevaccineerden zijn vatbaarder en worden zieker. Ook zien we dat er meer doorbraakinfecties voorkomen bij volledig gevaccineerden”, zo meldt de arts.

Te rooskleurig

Volgens Gommers zagen veel mensen het een paar weken geleden té positief in, waardoor niet de juiste beslissingen zijn genomen. Daarom vindt de arts dat Rutte en De Jonge hun excuses aan hadden moeten bieden. “Moeten we ons zorgen maken en komt er een 4e golf aan? Op dit moment weten we dat gewoon niet, maar we waren wel te rooskleurig. Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco”, schrijft hij op Instagram. Ook zegt de arts dat er verkeerde inschattingen zijn gemaakt “als gevolg van veel te positieve uitlatingen van het kabinet en de toegangstesten die niet op orde waren.”

Agressiever virus

Door de Delta-variant kán het zo zijn dat de ziekenhuizen weer vollopen, ondanks de vele vaccins die de laatste maanden zijn gezet. “Met een agressiever virus heb je minder mensen nodig om weer de IC’s te laten overlopen: in plaats van 12 miljoen volwassenen in 2020, zijn er nu 3 miljoen ongevaccineerde in herfst van 2021”, zo schrijft Gommers. “Je hebt maar 1000 ernstig zieke patiënten nodig om de IC’s weer te laten overlopen. Hopelijk zijn we er op tijd bij maar het is duidelijk minder positief geworden.”

‘Doe het voor jezelf’

“Dus let goed op jezelf en hou je alsjeblieft aan de basismaatregelen. Doe ook gewoon af en toe een mondkapje daar waar het te druk is, maar dat beslis je zelf!” geeft Diederik Gommers nog mee. “Doe het voor jezelf en voor ons, de zorgmedewerkers.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Diederik Gommers (@diederikgommers)

Lees ook: Deze Nederlandse regio’s kleuren vanaf dinsdag waarschijnlijk rood op de Europese coronakaart

Bron: Instagram | Beeld: Brunopress