GGD doet aangifte van bedreiging door heksenjacht complotdenkers

GGD-doet-aangifte

De complotdenkers hielden zich schuil op een chat-app

Afgelopen donderdag is er een heksenjacht ontstaan op vaccinatiemedewerkers van de GGD. Leden van een groep complotdenkers deelden namen van verschillende medewerkers met elkaar en riepen op om op de medewerkers te jagen. De directie van GGD laat weten de bedreiging uiterst serieus te nemen en doet aangifte van bedreiging bij de politie. 

Veiligheid

Nicolette Rigter, directeur Landelijk Corona Programma van de GGD, laat weten dat de veiligheid van de GGD-medewerkers voorop staat. In een reactie zegt ze: “Wij nemen dit zeer hoog op. Onze mensen zetten zich al maandenlang in om het coronavirus te bestrijden. Ze verdienen respect en waardering in plaats van opgejaagd en geïntimideerd te worden door complotdenkers.” De GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de GGD, heeft vanwege de bedreigingen aangifte gedaan bij de politie.

Doodsbedreigingen

De gewelddadige groep complotdenkers verschuilt zich op chat-apps. Het is overigens niet de eerste keer dat de groep met de politie in aanraking komt. Zo is een vrouwelijk lid al eerder opgepakt voor doodsbedreigingen tegen RIVM-topman Jaap van Dissel. De groep bestaat onder andere uit Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever. Zij geloven in complottheorieën en zijn volgens hun berichten niet vies van geweld. In de berichten over de GGD-medewerkers riepen ze dingen als “ruim deze moordenaars van de straat”, “jagen maar” en “alles kan kapot”.

Opgepakt

Raatgever zit op dit moment al achter de tralies. Vorige week werd hij namelijk al veroordeeld voor een andere zaak. Zo zou hij bedreigende filmpjes hebben gemaakt en deze online hebben verspreid. In de filmpjes richt Raatgever zich op de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente, en RIVM-directeur Jaap van Dissel. Raatgever is veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Kat en Knevel verblijven op dit moment in het buitenland en zijn niet aangehouden.

Lees ook: Gezondheidsraad wil ook dat jongeren vanaf 12 jaar gevaccineerd worden

Bron: NU.nl, Het Parool | Beeld: Brunopress