Dit is de langverwachte uitspraak in het Marengo-proces

Riduan T.

Zo lang moeten Ridouan T. en zijn medeverdachten de bak in

Vanochtend deed de rechter in De Bunker, een speciale extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, uitspraak in het Marengo-proces. Dit maakt dat er na 6 jaar eindelijk een uitspraak is in ‘het giftigste proces’ ooit.

Marengo in het kort

Marengo is een monsterzaak, waarvan de complete behandeling maar liefst 6 jaar heeft geduurd. In totaal werden er 142 zittingsdagen gehouden, zijn er 800 pagina’s aan requisitoir (betoog van de officier van justitie) en letterlijk duizenden pagina’s aan pleitnota’s.

Niet zo gek als je bedenkt dat er 17 verdachten terechtstaan. De bekendste verdachte is Ridouan T. Volgens het OM stond hij aan het hoofd van een criminele organisatie, die verantwoordelijk is voor 6 moorden, vier pogingen daartoe en nog een aantal voorbereidingen op liquidaties. Een andere ‘leidinggevende’ is volgens justitie Saïd R., de vermeende ‘rechterhand’ van T.

Nog een opvallende naam is die van Nabil B., naast verdachte ook de belangrijkste kroongetuige in de zaak. Nabil liep over naar justitie en heeft zeer belastende verklaringen afgelegd. In de periode nadat deze deal openbaar werd gemaakt werden B’s broer Redouan, B’s advocaat Derk Wiersum en B’s adviseur Peter R. de Vries doodgeschoten. Deze moorden maken echter geen onderdeel uit van het Marengo-proces.

In de zaak is er zes keer levenslang – ook tegen Ridouan T. – geëist, en daarnaast nog een aantal forse gevangenisstraffen van 20 jaar of langer. Tegen kroongetuige Nabil B. is ‘slechts’ 10 jaar geëist, vanwege zijn samenwerking met justitie.

De uitspraak

Op dinsdagochtend maakte de rechtbank bekend dat alle verdachten in de Marengo-zaak worden veroordeeld. Te beginnen met Ridouan T., die levenslang de gevangenis in moet. Ook Saïd R. en Mario R. krijgen levenslang opgelegd. Kroongetuige Nabil B. verdwijnt, zoals verwacht, voor 10 jaar achter de tralies.

Als het aan het OM had gelegen waren ook Mohamed R. en Achraf B. tot levenslang veroordeeld. De rechter geeft de mannen echter respectievelijk 27 jaar en iets meer dan 29 jaar gevangenisstraf. De rest van de verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 1 jaar en 9 maanden en 23 jaar en 4 maanden, aldus Telegraaf-journaliste Saskia Belleman.

Lees ook:  Joran van der Sloot doet het naar verluidt met drie verschillende vrouwen

Bron: Panorama | Beeld: NL Beeld

Array