Dit is waarom je moet controleren of je recht hebt op zorgtoeslag

Goed om te weten!

De zorgpremies zijn natuurlijk gestegen dit jaar, maar niet getreurd: ook de zorgtoeslag stijgt mee! Daarnaast hebben meer mensen dit jaar recht op zorgtoeslag dan vorig jaar, dus het is goed om even te controleren waar je precies recht op hebt. 

Zorgtoeslag

Als je recht hebt op zorgtoeslag en maandelijks je rekening controleert, is het je vast al opgevallen: de zorgtoeslag is gestegen. Volgens de belastingdienst is dit om “mensen extra te ondersteunen, want het leven is een stuk duurder geworden.” In 2022 was het maximale bedrag aan zorgtoeslag nog 111 euro, maar dit jaar is het maximale bedrag van de overheidsbijdrage wel 154 euro.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Volgens NU.nl krijgen ongeveer 5.6 miljoen huishoudens in Nederland een toeslag. Daar zullen dit jaar nog eens 50.000 huishoudens bijkomen omdat de inkomensgrens is aangepast. Dit jaar heb je, als je alleen bent, recht op zorgtoeslag als je minder dan 38.520 euro verdient. Vorig jaar was dat nog 31.998 euro. Op de website van de belastingdienst kun je laten berekenen waar je recht op hebt en staan alle vereisten op een rij. Zo is de hoogte van je zorgtoeslag afhankelijk van je inkomsten en betekent dit dat niet iedereen evenveel krijgt.

Als je op dit moment nog geen toeslag krijgt, maar je door de aangepaste voorwaarden wel in aanmerking komt voor de toeslag, dan kun je dit online aanvragen. Als er daarna iets in je situatie verandert, dan is het belangrijk dat je de wijzigingen doorvoert zodat je krijgt waar je recht op hebt.

Wanneer moet je je toeslag stopzetten?

In sommige gevallen is het extra belangrijk om even goed te controleren of je nog wel recht hebt op zorgtoeslag. Ben je bijvoorbeeld net afgestudeerd en begonnen met werken? Grote kans dat je dan geen recht meer hebt op de overheidsbijdrage. Ook mensen die gaan samenwonen moeten even goed opletten of ze nog wel recht hebben op de toeslag. Vergeet je dit door te geven en krijg je meer dan je eigenlijk recht op hebt? Dan moet je dit uiteindelijk allemaal weer terugbetalen.

Lees ook: Dit zijn toeslagen die je op dit moment misschien misloopt

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels