Dit is wat een uitvaart gemiddeld kost

uitvaart

Zoveel ben je eraan kwijt

Alsof iemands overlijden niet al verdrietig genoeg is, komt er voor nabestaanden vaak nog een hoop geregel bij. Er vindt in de meeste gevallen immers een uitvaart plaats, waarvoor veel gepland moet worden. Wat kost een uitvaart eigenlijk? En wat is duurder: een begrafenis of een crematie? Het team van Radar zocht het uit.

Gemiddeld prijzen

Het team van Radar valt meteen met de deur in huis: een uitvaart kost gemiddeld tussen de 7.500 en 8.500 euro. Je krijgt voor dat bedrag een aula, rouwkaarten, een opbaring, een eenvoudige kist, een algemeen graf, koffie met cake en noodzakelijk vervoer.

Hoe je een uitvaart inricht, kun je helemaal zelf bepalen. Er zijn echter meerdere vaste kostenposten, namelijk de kosten voor het verzorgen van de overledene en de kosten voor de uitvaartverzorger. Dat kost gemiddeld 2.000 euro, dus dat geld ben je sowieso aan een uitvaart kwijt.

Kist, vervoer, catering

Naast die algemene kosten zijn er aspecten waarbij je zelf bepaalt met welke prijs je akkoord gaat. Denk daarbij aan de kist, het vervoer en de catering. Een kist van gefineerd hout kost gemiddeld 500 euro, eentje van mahoniehout gemiddeld 1.500 euro. Voor vervoer in een rouwauto betaal je gemiddeld 300 euro, als je in een koets vervoerd wilt worden ben je al snel 1.300 euro kwijt. Een koffietafel voor 50 personen na afloop van de ceremonie kost 250 euro; de prijzen stijgen op het moment dat je uitgebreidere catering wilt.

Grafbedekking en urn

Is er sprake van een begrafenis? Dan zijn er kosten voor grafbedekking. Een eenvoudige grafbedekking kost ongeveer 250 euro, een natuurstenen grafmonument 1.400 euro. Gaat het om een crematie? Voor een sierurn van keramiek ben je gemiddeld 250 euro kwijt, voor eentje van natuursteen gemiddeld 500 euro.

Verschil per gemeente

Belangrijk om in je achterhoofd te houden bij het plannen van een uitvaart, is dat de kosten per gemeente verschillen. In Amsterdam betaal je 4390 euro voor een eigen graf met een looptijd van twintig jaar, in Winschoten kost zo’n zelfde graf 1731 euro. Een crematie in Weert kost 1.450 euro, eentje in Leusden 1.488 euro. Dat prijsverschil is heel klein, maar in Leusden mag je voor dat geld een stuk minder lang gebruikmaken van de zaal.

Lees ook: Alles over migraine: zo kan die aandoening tot uiting komen

Bron: Radar | Beeld: Unsplash, Adrianna Geo