Dit is wat we weten over de stakingen in het OV deze week

OV

Het is nog onduidelijk welke bussen wel en niet rijden

Vanaf vandaag leggen werknemers in het openbaar vervoer vijf dagen lang massaal het werk neer vanwege stukgelopen cao-onderhandelingen. De stakingen kunnen in het hele land voor veel hinder zorgen. Dit is wat we er tot nu toe over weten.

Weinig duidelijk

Volgens NU.nl wordt pas op het laatste moment duidelijk welke bussen wel en niet rijden. Dat heeft ermee te maken dat bedrijven in het streekvoer als Arriva en Qbuzz pas weten welke werknemers staken, op het moment dat zij op het werk moeten verschijnen. Want hoewel veel werknemers hebben laten weten mee te doen aan de staking, zullen sommige wellicht toch nog beslissen om wél in de bus te stappen. “Wij ontvangen signalen dat het ook per dag kan verschillen”, zegt een woordvoerder van Keolis tegen NU.nl. Van tevoren kan er dus niet gezegd worden of bepaalde bussen wel of niet rijden. “Daarom adviseren wij reizigers vlak voor hun reis te kijken wat er mogelijk is”, aldus de woordvoerder. “Dit vinden wij natuurlijk heel vervelend.”

Grote stakingsbereidheid

Gisteren sprak Werknemersvakbond FNV over een “grote stakingsbereidheid” onder de leden. “Machinisten, conducteurs en chauffeurs van regionale lijnen als Arriva, Qbuzz en Keolis staken mee”, schreef de vakbond in een persbericht over de staking. FNV verwacht dat de meeste hinder zal plaatsvinden Limburg, Twente en de Achterhoek. Maar omdat ook vakbond CNV zich heeft aangesloten bij de staking, is de kans groot dat de staking ook in de rest van Nederland impact zal hebben.

Online les

De verwachting is dat er in ieder geval een stuk minder en buiten grote steden om misschien wel helemaal geen bussen zullen rijden. Sommige scholen wachten verdere berichten niet af, en hebben al online onderwijs geregeld voor leerlingen en studenten.

Lees ook: Beyoncé breekt record: ze is nu de artiest met de meeste Grammy’s

Bron: NU.nl | Beeld: iStock