Dit kun je verwachten tijdens de persconferentie vanavond

Mark Rutte en Hugo de Jonge praten ons weer bij

Vanavond is het weer zover: een persconferentie. De afgelopen dagen stonden in het teken van veel verwarring over uitgelekte plannen, dus de ‘persco’ vanavond gaat voor duidelijkheid zorgen. Dit is wat we vanavond kunnen verwachten tijdens de persconferentie.

Wat je kunt verwachten

We hebben een veelbewogen week achter de rug. Van mogelijke versoepelingen in uitgelekte plannen naar toch geen aankomende versoepelingen, met alle gemengde reacties van dien. Vanavond ziet het er uiteindelijk naar uit dat we geen grote versoepelingen hoeven te verwachten. Waar in de gelekte plannen werd gesproken over opening van winkels en terrassen per 21 april, gaat dat dus niet door. Maar dat betekent niet dat het volledig vaststaat. Zoals De Jonge en Rutte al zeiden tijdens de vorige persconferentie: het hangt allemaal af van hoe de cijfers eruitzien.

Avondklok en winkels

Ook stond in de plannen dat we mogelijk weer ‘s avonds de straat op mochten. Maar ook dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. Het aantal besmettingen en de bezetting van de ziekenhuizen is voor het kabinet nog te hoog om de avondklok van de hand te doen. Ferd Grapperhaus, minister van Justitie, heeft aangegeven dat de piek van de derde golf geweest moet zijn voor we kunnen versoepelen.

Onderwijs

Er is wel een eerder aangekondigde versoepeling die doorgaat. Studenten mogen namelijk weer op locatie college volgen per 26 april. Voor hen is het dan mogelijk om één dag per week naar hun hogeschool of universiteit te gaan. Ze moeten zich dan wel vooraf laten testen.

Persconferentie

Voorafgaand aan de persconferentie spreekt het kabinet over mogelijk aanpassen van de vaccinatiestrategie. Waarschijnlijk zal Hugo de Jonge dan ook tijdens de persconferentie opheldering geven over de vaccinaties met AstraZeneca. De persconferentie vindt vanavond om 19.00 uur plaats. Deze is te volgen op onder andere tv en het internet, via bijvoorbeeld de NOS. Ook kun je de persconferentie kijken op je telefoon via bijvoorbeeld de NPO-app.

Lees ook: Nederland gaat volgende week verder prikken met AstraZeneca

Bron: Metro, NOS | Beeld: Videostill