Dit waren de populairste kindernamen in Nederland in 2023

kindernamen

Staat jouw naam er tussen?

Het nieuwe jaar is is begonnen en dat betekent dat het tijd is om de balans van vorig jaar op te maken. Welke kindernamen waren er vorig jaar het populairst?. De Sociale Verzekeringsbank zoekt dit elk jaar uit, en heeft de cijfers gedeeld. Benieuwd welke naam ouders het meest kozen voor hun kleine spruit? Wij zetten het op een rij.

Populairste namen

Vandaag presenteerde de Sociale Verzekeringsbank, net zoals elk jaar, de populairste babynamen van 2023. Dit jaar is dat Julia bij de meisjesnamen en Noah opnieuw bij de jongensnamen.  De top vijf van jongensnamen verschilt niet heel veel met die van vorig jaar. Op nummer 1 staat dus Noah. Maar liefst 888 jongens kregen afgelopen jaar die naam. Na Noah volgen vier namen die allemaal met een L beginnen: Luca (2), Lucas (3), Liam (4) en Levi (5). Laatstgenoemde is de grote nieuwkomer, want vorig jaar stond Levi namelijk nog op nummer 9.

Bij de meisjesnamen staat Julia dit jaar op 1. Maar liefst 681 meisjes kregen die naam. Vorig jaar was dat nog Emma, maar Emma is nu gezakt naar de 5e plaats. De grootste nieuwkomer in de top 5 is Olivia. Die naam staat nu op nummer 2 en vorig jaar nog op nummer 9.

Top 10

De top 10 jongensnamen:

1. Noah
2 Luca
3 Lucas
4 Liam
5 Levi
6 Sem
7 Daan
8 Mees
9 Noud
10 James

De top 10 meisjesnamen:

1 Julia
2 Olivia
3 Mila
4 Emma
5 Sophie
6 Nora
7 Yara
8 Saar
9 Noor
10 Tess

Dit jaar werd er door de SVB ook gekeken naar genderneutrale namen. De populairste genderneutrale namen waren: Riley (84 meisjes en 82 jongens), Sky (16 meisjes en 17 jongens) en Jonne (15 meisjes en 16 jongens).

Lees ook: Dít waren de populairste babynamen in 2022

Bron: SVB, RTL Nieuws | Beeld: Adobe Stock