Is het tijdens de donkere dagen voor kerst ook écht donkerder?

donkere dagen

Wij hebben het antwoord!

Nog een paar dagen tot kerstmis! Ook wel ‘de donkere dagen voor kerst’ genoemd. Het is rond deze tijd van het jaar inderdaad donker, maar is het deze dagen ook echt donkerder dan normaal? Wij hebben het antwoord voor je. 

Donkerder of niet?

We houden je niet langer in spanning: ja, het is in de week voor kerst inderdaad donkerder buiten. Dit heeft alles te maken met de stand van de zon. Meestal is er op 21 of 22 december het minst aantal uur licht op het noordelijk halfrond, maar soms ook op 20 of 23 december. In de winter staat het noordelijk halfrond het verst van de zon, daardoor is het ’s ochtends laat licht en al vroeg weer donker. Op 21 december staat het noordelijk halfrond het verst van de zon gekanteld, waardoor het buiten een stuk donkerder is dan normaal.

Winterzonnewende

Op de kortste dag van het jaar is het pas rond 8.45 uur licht en een paar uur later, om 16.30 uur, is het alweer donker. Deze dag wordt ook wel winterzonnewende of winterpunt genoemd. Kortom: deze dag is het het minst aantal uren licht buiten. En is het je weleens opgevallen dat het rond deze tijd van het jaar overdag een beetje schemerig is? Ook dat heeft alles met de zon te maken. Die staat in deze periode midden op de dag namelijk vrij laag aan de horizon, waardoor die scheming ontstaat.

Somber weer

De donkere dagen voor kerst zijn dus echt donkerder! Al heeft dit niet alleen met de stand van de zon te maken. In de winterperiode is het weer vaak sowieso al somber. Om je een beeld te geven: in december schijnt de zon gemiddeld maar 58 uur, dat is minder dan twee uur per dag. Daarnaast zien we de zon ook niet vaak, omdat deze vaak schuilgaat achter een hoop wolken – waardoor het ook donkerder is. Gelukkig maken we het met een heleboel kerstlichtjes weer een stuk lichter én gezelliger deze periode! In januari schijnt de zon trouwens weer nét iets vaker, dus van ‘donkere dagen na kerst’ is (gelukkig) geen sprake.

Lees ook: Zou het? Kans op witte kerst nog niet verkeken

Bron: Margriet | Beeld: Pexels