Door overheidsfout 5000 mensen in armoede, minister belooft oplossing

overheidsfout

Een oplossing is dringend nodig

Zeven jaar geleden heeft de ombudsman al aan de bel getrokken over een alarmerende situatie. Er leven namelijk duizenden gezinnen in armoede doordat regelingen van de overheid elkaar tegen werken. Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid belooft dat er eindelijk een oplossing komt.

Overheidsfout

Hoe kan dit al zo lang fout gaan? De slachtoffers zijn gezinnen waarvan één ouder geen inkomen heeft en de ander een heel laag inkomen. De overheid vult het maandelijkse bedrag wat het gezin te besteden heeft vervolgens aan tot bijstandsniveau, het minimale inkomen waar je in Nederland recht op hebt, maar hierna gaat het mis. Door deze aanvulling komen namelijk verschillende toeslagen zoals zorg- of huurtoeslag ineens te vervallen, terwijl het gezin hier vaak nog wel recht op heeft. Hierdoor komen mensen in schulden of armoede terecht omdat ze zo vaak honderden euro’s mislopen waar ze wel van rond moeten komen. Deze gezinnen zijn veel slechter af dan echtparen in een vergelijkbare situaties die beide werkloos zijn én leven van bijstandsuitkering.

Oplossing

Hoewel het probleem al meerdere malen is aangekaart, is er in zeven jaar tijd nog niks veranderd aan de situatie. “Duizenden mensen hebben jaren onder bijstandsniveau geleefd en kwamen niet rond, terwijl het probleem bekend was”, stelde initiatiefnemer Pieter Omtzigt destijds. De minister voor Armoedebeleid wil dus eindelijk op zoek gaan naar een oplossing. “Het is niet goed gegaan, maar we zijn nu wel hard op weg naar een oplossing”, zegt ze tegen Nieuwsuur. De minister wil voor de zomer duidelijkheid geven over een nieuwe aanpak. Naar schatting gaat het om zo’n 5700 mensen die de dupe zijn geworden van deze situatie.

Lees ook: Jack van Gelder terug bij HLF8 na meldingen grensoverschrijdend gedrag

Bron: NOS | Beeld: Pexels