Dreigement van Poetin: nucleaire wapens op scherp

nucleaire-wapens

Hij is boos vanwege de economische sancties voor Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft de kernwapendivisie van het leger vanmiddag opdracht gegeven om op gevechtsmodus over te gaan. Die actie is een reactie op de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen.

Economische sancties tegen Rusland

Afgelopen donderdag kondigde de EU in reactie op de Russische inval in Oekraïne economische sancties af tegen Rusland. Het zou gaan om de “zwaarste sancties ooit”. Het betekende onder andere dat Russische banken worden afgesloten van Europese geldstromen en dat strategische sectoren in Rusland geen toegang meer krijgen tot Europese technologie.

Poetin is boos vanwege de economische sancties, die volgens hem illegaal zouden zijn. “Zoals je kan zien hebben westerse landen niet alleen onvriendelijke maatregelen tegen ons land genomen op economisch gebied, maar hebben topfunctionarissen van vooraanstaande NAVO-landen het zichzelf toegestaan om met agressieve verklaringen tegen ons land te komen”, zei hij in een interview op de Russische staatstelevisie.

Middelen klaarzetten

Ook heeft Poetin de verklaringen van topfunctionarissen van de NAVO ‘agressief’ genoemd. Daarom heeft hij besloten om de militaire leiding in Rusland op te roepen om nucleaire ‘afschrikkingsmiddelen’ klaar te zetten. Daarbij gaat het onder andere om nucleaire wapens.

Hoewel meerdere Westerse deskundigen het niet waarschijnlijk vinden dat Poetin kernwapens zal inzetten, is de dreiging op dit moment groter dan de afgelopen tientallen jaren. Een aantal militaire analisten hebben dan ook gewaarschuwd dat Poetin de Russische kernwapens als een geschikt strategisch middel ziet.

Loopt uit de hand

De Verenigde Staten hebben meteen op de actie van Poetin gereageerd en noemen het een “onacceptabele escalatie”. Linda Thomas-Greenfield (Amerikaanse ambassadrice bij de VN) zei in een interview met CBS: “Het bevel betekent dat president Poetin op onacceptabele wijze doorgaat met de escalatie van deze oorlog en we moeten zijn acties op de sterkst mogelijke manier blijven bestrijden.”

Onderhandelingen op de kaart

Oekraïne heeft volgens de lokale krant Kyiv Independent laten weten dat er onderhandelingen met Rusland zullen plaatsvinden, bij de grens tussen Belarus en Oekraïne. Het kantoor van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou de stap hebben aangekondigd, nadat er een publieke ruzie over de gesprekslocatie was ontstaan.

Het Kremlin heeft bekendgemaakt dat Russische krachten in Belarus waren aangekomen en wilden onderhandelen, maar dat noemde Oekraïne ‘propaganda’. President Zelenski heeft meerdere keren gezegd dat hij niet met Belarus wilde onderhandelen, omdat het Russische leger vanuit Belarus aanvallen pleegt op Oekraïne. Wel staat Zelenski open voor een gesprek met Russische autoriteiten. Poetin zei daarop ‘dat Oekraïense autoriteiten een kans verspeelden’.