Druk op de weg tijdens pinksterweekend: zo vermijd je files

File

Aha!

Volgens de ANWB kan het dit weekend erg druk op de weg worden vanwege het pinksterweekend. Mocht je de weg op willen, dan is het goed om rekening te houden met files. Liever niet in de file staan? Lees dan hieronder wat handige tips.

Extra druk op de weg

Een extra lang weekend, dat betekent ook lekker naar de camping of het vakantiepark tijdens dit weekend. Volgens de ANWB ontstaan hierdoor dan ook langere files dan we gewend zijn. Net na het middaguur – tussen 3 uur en half 5 – zullen er op vrijdag de meeste files ontstaan. Rondom Utrecht, op de wegen A2 en A27 en in Noord-Brabant worden de meeste vertragingen verwacht. Ook op de wegen richting de Veluwe, rond Arnhem en Nijmegen, op de A12 bij de Duitse grens en in Zeeland zal het druk worden.

Ook op onze extra vrije dag, maandag tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg. Veel vakantiegangers keren weer terug naar huis, maar daarnaast zullen er ook veel dagjesmensen op pad zijn. Volgens de ANWB zal het vanaf het middaguur druk worden op de wegen vanuit Zeeland en op de A12 tussen Utrecht en de Duitse grens.

Files vermijden

Natuurlijk wil je het liefste alle files vermijden. Maar, hoe doe je dat? Freek Smit, verkeerskundige bij Veilig Verkeer Nederland, geeft vier tips.

  1. Niet alle files ontstaan door drukte op de weg. Ze worden vaak gevormd door onze rijstijl en de invloed daarvan op de doorstroming van het verkeer. “Rijd daarom MONO, voeg rustig in, wissel niet onverwacht van rijstrook en houd een gepaste snelheid en afstand aan”, aldus Freek.
  2. Freek tipt dat je voordat je aan je reis begint, het beste de situatie op jouw route kunt bekijken zodat je eventuele files kunt omzeilen.
  3. Soms is het openbaar vervoer wat makkelijker, vooral in tijden van files. De fiets pakken is natuurlijk ook een goeie optie.
  4. Freek tipt om zoveel mogelijk gebruiken te maken van het wegdek. “Kom je toch in een file terecht? Dan wil je daar zo snel mogelijk weer uit! Wissel daarom zo min mogelijk van rijstrook en maak optimaal gebruik van de banen, door voldoende – maar niet te veel – afstand te houden. Geef tenslotte motorrijders de ruimte, zodat zij tussen de auto’s door kunnen rijden en zo ruimte kunnen besparen.”

Lees ook: Wat zijn de verschillen tussen een gele ui en een sjalot?

Bron: Margriet | Beeld: Pexels