Grote druk op zorg: verpleegkundige deelt foto van 8 maanden geleden en nu

De 27-jarige verpleegkundige behandelt al maandenlang coronapatiënten

De coronacrisis is al maandenlang aan de gang. Dat betekent onder andere dat we al een hele tijd thuiswerken, amper of helemaal niet uit eten kunnen en niet op vakantie kunnen. Ondertussen zijn de mensen in de zorg al die maanden keihard aan het werk. En dat eist zijn tol. Zo weet ook de Amerikaanse verpleegkundige Kathryn (27).

Druk op de zorg

Op Twitter deelt Kathryn twee foto’s: één foto van voor de coronacrisis en de andere foto van nu, nadat zij al maandenlang coronapatiënten heeft behandeld. “Hoe het begon en hoe het nu gaat”, schrijft ze erbij. Met de foto’s – waar maar acht maanden tussen zit – wil zij laten zien hoe groot de druk is op het zorgpersoneel.” De littekens en rode plekken verdwijnen net op tijd voor mijn volgende dienst begint”, vertelt de verpleegkundige aan Metro UK. 

Before and after

De before-foto is gemaakt in april, toen Kathryn net was afgestudeerd als verpleegkundige. Even rustig inwerken zat er niet in door de coronacrisis. Ze werd dan ook direct voor de leeuwen gegooid. En dat is terug te zien op de na-foto. Te zien is hoe een mondkapje een pijnlijke rode afdruk heeft achtergelaten in Kathryns gezicht. Haar haar zit verward en ze kijkt vermoeid uit haar ogen. “Afgelopen weekend moest ik aan mijn afstudeerfoto denken. Ik wilde laten zien wat voor verschil een paar maanden kunnen maken. Dit is nu de realiteit van het zorgpersoneel”, vertelt Kathryn.

Geen rust

Kathryn werkt in de Amerikaanse staat Tennessee. Veel rust zit er niet in voor haar. Ze werkt namelijk drie dagen achter elkaar nachtdiensten van zo’n 12,5 uur. In juli was de ziekenhuisbezetting amper te overzien, vertelt ze. Vanwege Thanksgiving en kerst vreest zijn opnieuw voor het ergste. “Ik heb me erbij neergelegd dat het binnen een paar weken allemaal nog erger zal worden. Ik zou liever willen dat het nu al gebeurt, zodat het achter de rug is.”

Sterven

Niet alleen werkt ze lange dagen, ook heeft ze verschrikkelijke dingen meegemaakt in het ziekenhuis. Om de haverklap ziet de verpleegkundige mensen sterven aan corona. “We zien hoe het zuurstofniveau van patiënten afneemt, terwijl wij niks meer voor hen kunnen doen. Het is enorm moeilijk om te beseffen dat die mensen kerngezond waren voor het virus. We hebben zelfs familieleden enkele weken na elkaar zien sterven”, vertelt ze.

Lachertje

Ze vindt het dan ook bizar dat mensen corona nog steeds als een ‘lachertje’ zien. “Corona is een verschrikkelijke ziekte, die ik mijn ergste vijand nog niet zou toewensen”, schrijft ze dan ook op Twitter. “Begrijp alsjeblieft dat je niet alleen jezelf beschermt, maar ook de mensen om je heen.”

Lees ook: Deze factoren kunnen zorgen voor langdurige coronaklachten

Bron: Metro UK | Beeld: Twitter Kathryn